Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Στήνει βάθρο στην Ιστορία

Ο Παναθηναϊκός ζει την εποχή ενός μεγάλου σέντερ στις τάξεις του. Μια εποχή ανάλογη με εκείνη του Βαζέχα. Υπερβολικό; Μπορεί να φαινόταν υπερβολικό (και ιερόσυλο!) πριν από 2-3 χρόνια, όχι τώρα. Ο Σουηδός βαδίζει κοντά στα χνάρια του Πολωνού και χτίζει τον θρύλο του. Είναι απίθανο να φτάσει στα στατιστικά μεγέθη του Βαζέχα που έγινε κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ελληνική Α΄ Εθνική, πήρε πρωταθλήματα, Κύπελλα και βρέθηκε για τρεις περιόδους στην κορυφή των πρώτων σκόρερ. Ο Μπεργκ μεγαλουργεί σε χειρότερες συνθήκες, παίζοντας πλάι σε λιγότερο ποιοτικούς συμπαίκτες. Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ΤΟ πρόσωπο στον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης που συζητιέται περισσότερο, αγαπιέται περισσότερο, προσφέρει περισσότερο.

Την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε, για ένα διάστημα «ο Μπεργκ δεν ήταν ο Μπεργκ». Έτσι λεγόταν, έτσι γραφόταν. Ήταν, κυρίως, στο δίμηνο από 24 Σεπτεμβρίου έως 27 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου στο σύνολο των αγώνων για πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη, πέτυχε μόλις δύο γκολ: ένα με τη Βέροια και ένα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Αλλά ο «Μπεργκ είναι πάντα Μπεργκ». Στις κακές και τις καλές ημέρες, παραμένει ο παίκτης που προφέρει την ομορφιά, τους βαθμούς και τις προκρίσεις του γκολ. Στο διάστημα των τελευταίων 15 ημερών και σε σύνολο τεσσάρων αγώνων έχει πετύχει επτά! Δηλαδή χατ τρικ με τη Βέροια, ένα με τον Ηρακλή, ένα με τον Ολυμπιακό, δύο προχθές με την ΑΕΚ.

Σε εποχές που ο Παναθηναϊκός πήγαινε σκυφτός και ηττοπαθής, ο Μπεργκ ήταν πάντα για το τριφύλλι το καλό του πνεύμα, το πνεύμα του νικητή, και είχε ανεκτίμητη προσφορά. Σύμφωνοι, ο Βαζέχα στέκει γερά στο βάθρο του και τα ρεκόρ του δεν ανατρέπονται. Ήταν και θα παραμείνει τε-ρά-στι-ος.  Άλλωστε μιλάμε για διαφορετικά χρονικά μεγέθη και για άλλες εποχές. Αλλά στην ιστορία των προσωπικοτήτων του Παναθηναϊκού φτιάχνεται ένα ακόμα βάθρο. Το πόσο μεγάλος θα είναι αυτό που στηθεί πάνω του, πρόκειται να το δούμε με το πέρασμα του χρόνου. Ο Πολωνός, άλλωστε, σταμάτησε το ποδόσφαιρο όταν πατούσε τα σαράντα. Στα οποία ο Σουηδός θα φτάσει μετά από εννέα  χρόνια. Ποιος ξέρει;

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)