Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Καλημέρα, κύριε Όργουελ

Η αποκάλυψη του οργουελικού περιβάλλοντος που κυριάρχησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση από τη Διοικούσα τής ΕΠΟ ότι είχαν τοποθετηθεί (από χρόνια) κρυφές κάμερες και μικρόφωνα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, εκεί που προετοιμαζόταν η Εθνική ομάδα. Έτσι έχουμε πλήρη εικόνα του κλοιού παρακολούθησης που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός από τις αρχές του περασμένου μήνα.

Ο ηλεκτρονικός ιστός του άγνωστου Μεγάλου Αδελφού εκκινούσε από το γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ, συνεχιζόταν σε χώρους του προσωπικού, κάλυπτε τα γραφεία της ΚΕΔ και κατέληγε από του Γουδή στα νότια παράλια, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, για να καταγράφεται τι λένε προπονητές, παίκτες και συνεργάτες της Εθνικής.

Ασύλληπτο! Ένα «1984», δηλαδή το δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, εκτυλισσόταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και έπρεπε να ανατραπούν καταστάσεις και δομές για να βρεθούν τα απομεινάρια του συστήματος παρακολούθησης, για το οποίο η Διοικούσα της ΕΠΟ κατέθεσε μήνυση «κατά παντός υπευθύνου». Ουσιαστικά, δηλαδή, κατ’ αγνώστων. Οι οποίοι, πιθανότατα, θα μείνουν εσαεί άγνωστοι και ασύλληπτοι. Γιατί μπορεί να βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος, αλλά είναι δύσκολο πλέον να εντοπιστούν οι εγκέφαλοι που φρόντισαν να στηθεί ο μηχανισμός και να ανακαλυφθεί σε ποια κέντρα κατέληγε το υλικό των παρακολουθήσεων.

Στο «1984» οι παρακολουθήσεις ήταν θεσμός. Φανερές και θεμιτές. Άλλωστε στην Ωκεανία, τη φανταστική χώρα που έπλασε ο Όργουελ, υπήρχαν παντού επιγραφές που προειδοποιούσαν ότι «Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί».  Και επενέβαινε ακόμα και στο μυαλό των υποτελών με την Αστυνομία της Σκέψης. Εδώ, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η διανοητική επέμβαση ακολούθησε διαφορετικές μεθόδους. Και έπλασε νόες που συμβιβάσηκαν. Σε τέτοιο βαθμό, που χθες άκουσα να λένε και να υπονοούν από δημόσιο βήμα πως, εντάξει με όλα αυτά που εντοπίστηκαν, αλλά –βρε παιδί μου– δεν πρέπει να βρεθούν οι κασέτες, οι σκληροί δίσκοι και ό,τι άλλο για να γίνουν χειροπιαστά όσα καταγγέλλονται;  Σαν να έλεγαν, ότι βρέθηκε μεν το όπλο του εγκλήματος, αλλά αφού δεν βρέθηκε πτώμα πώς να υποστηρίξεις ότι υπάρχει φόνος;
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ένα από τα συνθήματα του καθεστώτος στο «1984» έλεγε ότι «Η άγνοια είναι δύναμη».  Διαχρονική αξία, αείμνηστε Τζορτζ Όργουελ.

** Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης
** Τη φωτογραφική σύνθεση που εικονογραφεί το θέμα βρήκαμε και πήραμε από το voria.gr