Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Η ψυχραιμία που έλειπε και μια ταινία δρόμου, Πόλη-Αθήνα

Στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό η ψυχραιμία (αυτή που χάθηκε στον μπασκετικό) ουδέποτε περίσσευε, κυρίως επί ημερών Αλαφούζου. Τώρα που ο ιδιοκτήτης άφησε χώρο για το δίδυμο Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλου, η ψυχραιμία που είχε αποδημήσει, παλιννόστησε στο Τριφύλλι. Και ο Παναθηναϊκός έμεινε μακριά από της γκρίνιες για τον ορισμό του Κύζα στον
αγώνα με τον ΠΑΟΚ, κάτι που σε άλλες, όχι μακρινές, εποχές, θα ήταν ιδανική πάσα για να στείλει τον πρόεδρο, ή όποιον άλλον, στη γραμμή των βολών τού Twitter.

Η ίδια σοβαρότητα κράτησε τον Παναθηναϊκό μακριά από τον πειρασμό  να συναγωνιστεί στην παραγωγή δηλώσεων και μηνυμάτων στα σόσιαλ μίντια τον ΠΑΟΚ. Ο οποίος όλον αυτόν τον καιρό πιάνει υψηλές επιδόσεις στα μεγάλα λόγια, ενώ στον αγωνιστικό του προϋπολογισμό έχει εντάξει αυθαίρετα το νταμπλ, πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση για τα γεγονότα του Καραϊσκάκη (προδικάζοντας την αφαίρεση βαθμών από τον Ολυμπιακό) και σε μια στιγμή που για το Κύπελλο βρίσκεται, αν όχι με την πλάτη στον τοίχο, τουλάχιστον σε μειονεκτική θέση μετά το 0-2 της Λεωφόρου.

Με αυτή τη σοβαρότητα και τη συγκέντρωση ο Παναθηναϊκός διεκδικεί απόψε την πρόκριση στην Τούμπα ξέροντας ότι έχει μπροστά του να σκαρφαλώσει ένα βουνό – και ας βρίσκεται καβάλα στο άλογο μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

Ταινία δρόμου

Το είπαμε και στην αρχή: η ψυχραιμία που πήγε και εγκαταστάθηκε στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό χάθηκε από τον μπασκετικό. Ο οποίος διασύρθηκε εις διπλούν. Μία στον αγωνιστικό χώρο από τη Φενέρ (αν μπορεί να χαρακτηριστεί διασυρμός η αγωνιστική αποτυχία σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο αυτό της Ευρωλίγκας) και μία στον οδικό χάρτη Κωνσταντινούπολη-Αθήνα. Λίγο καιρό πριν από τα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα γίνεται ταινία δρόμου, με την τιμωρητική απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να επιστρέψει η αποστολή οδικώς από την Πόλη. Τέσσερις παίκτες υποχρεώνεται σε «ανταρσία» και δεν υπακούν και η ψυχολογία της ομάδες τινάζεται στον αέρα. Ένας ανεξήγητος παρορμητισμός βάζει σε περιπέτεια το μπασκετικό Τριφύλλι.

** Η ΑΕΚ έπαιξε χθες με τη φωτιά, παραλίγο να δημιουργήσει ένα κλασικό «έγκλημα και τιμωρία», αλλά τελικά πήρε την πρόκριση από έναν καλύτερό της Ολυμπιακό. Που είχε ψυχή, αλλά όχι τύχη. Τα ξαναλέμε.