Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Αναλώσιμη ομάδα μιας χρήσεως

Ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία για μια ιστορικών διαστάσεων νίκη σε ντέρμπι και ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τον διασυρμό που θα αμαύρωνε την ιστορία του περισσότερο από το 0-3 της Τούμπας. Γιατί η εικόνα του χθεσινού πειραματικού Παναθηναϊκού των εννέα αλλαγών στη βασική του ενδεκάδα και της εντελώς «καινούργιας» άμυνας, ήταν για τέσσερα, πέντε, μπορεί και περισσότερα γκολ.

Ο Ουζουνίδης παρέταξε μια ενδεκάδα διεκπεραίωσης, μια ομάδα αναλώσιμη και μιας χρήσεως. Παίκτες «ξένοι» μεταξύ τους, χωρίς αγώνες στα πόδια τους –πολλοί από αυτούς υπό αναχώρηση στη μεταγραφική περίοδο–  ρίχτηκαν στην πυρά της πρώτης γραμμής εν ονόματι της συντήρησης δυνάμεων του βασικού αγωνιστικού σχήματος που θα δούμε στον ημιτελικό της Μεγάλης Τετάρτης. Εκεί θα φανεί η δικαίωση ή η αστοχία. Εκεί θα δούμε αν ο Ουζουνίδης θυσίασε το γόητρο του συλλόγου για την επιτυχία στον  στόχο του Κυπέλλου ή αν η χθεσινή ομάδα που παρέταξε απέναντι στον πλήρη ΠΑΟΚ, λειτούργησε σαν εμπροσθοφυλακή που έγινε κιμάς από τα πολυβόλα των αντιπάλων. Και, ακόμα, εκεί θα δούμε αν ο Ίβιτς σωστά αποφάσισε να τιμήσει το όνομα του ΠΑΟΚ χρησιμοποιώντας σε ένα χωρίς ουσιαστική βαθμολογική ουσία παιχνίδι, το βασικό σχήμα τής ομάδας με ό,τι ρίσκο υπήρχε για τραυματισμούς (συνέβη με τον Βαρέλα) ή κόπωση.
** Κατά τα άλλα, τα χθεσινά αποτελέσματα που αφορούν τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ήταν συνεπή με την εικόνα που έχουν σχεδόν κάθε χρόνο τα ελληνικά πρωταθλήματα. Ομάδες που σέρνονταν μεταμορφώνονται και άλλες που πετούσαν σέρνονται. Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται είναι πιθανόν να αδικούν τον Ηρακλή, τον Λεβαδειακό, τα Γιάννινα κ.λπ., αλλά η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τόσο κατεστραμμένη από τη φθορά δεκαετιών και από τις αμαρτίες του παρελθόντος, ώστε σήμερα –και, πιθανόν, για πολλά χρόνια στο μέλλον– οι υποψίες  θα πέφτουν επί δικαίους και αδίκους.
 Όπως και να έχει, οι δυο τελευταίες αγωνιστικές αναμένεται να είναι για την ουρά της βαθμολογίας συναρπαστικές, καθώς στην εξίσωση του υποβιβασμού μπήκε, με τα τελευταία αποτελέσματά της, και η Λάρισα. Βέβαια, αυτός που βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση και λόγω βαθμών και λόγω προγράμματος είναι ο Λεβαδειακός. Αν και η εντύπωση που υπάρχει σε πολλούς είναι ότι οι Βοιωτοί θα βρουν τον τρόπο να ξεγλιστρήσουν. Κακεντρέχειες.  

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Δευτέρας)