Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

O Μπέντο και το «κεφάλι του επαναστάτη»

Το Καραϊσκάκη –ή τουλάχιστον ένα μέρος του– δεν έχει υπομονή, δεν συγχωρεί και δεν επιβραβεύει την προσπάθεια όταν δεν φέρνει αποτέλεσμα. Το Καραϊσκάκη έχει εθιστεί στα ρεκόρ της ομάδας, στην αλυσίδα από
νίκες, στις φιέστες, στις κούπες και δεν μπορεί να περιμένει τον «κάθε» Καρντόσο να διώξει την γκαντεμιά που τον κρατάει μακριά από το γκολ. Προχθές, στο 0-0 με τον Ατρόμητο, ο Παραγουανός έκανε ολοφάνερα προσπάθεια, δεν κρύφτηκε, δεν τεμπέλιασε, δεν ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ήταν μέσα στις φάσεις, είχε δοκάρι αλλά πάλι δεν σκόραρε. Μπορεί να το πετύχει στο επόμενο. Αλλά η κερκίδα δεν περιμένει. Και στην αποχώρηση του παίκτη από τον αγωνιστικό χώρο εκδήλωσε σε βάρος του –για να το πω πιο κομψά – δυσαρέσκεια. Κάτι που, φυσικά, που τσακίζει την ψυχολογία του.

Αντίθετα με τον Μπέντο –τον αντιτουριστικό αγέλαστο Πορτογάλο– ο οποίος δεν μασάει και προχωράει όπως αυτός κρίνει. Είναι από εκείνους που «ή το πάνε ή το σπάνε». Εναντίον τού Ατρόμητου ρίσκαρε πάλι με τους νέους, αλλά αυτή τη φορά το ρίσκο δεν του βγήκε. Έτσι, η Ιερά Εξέταση έπιασε δουλειά μετά από λίγο στα ραδιόφωνα για τον Πορτογάλο και τον έβγαλαν σχεδόν παντελώς άχρηστο.

Για τους ιεροεξεταστές των ερτζιανών (και όχι μόνο), η προώθηση των νεαρών στην πρώτη ομάδα –με επιμονή και με σύστημα– είναι το άλλοθι για την άσχημη εικόνα της ομάδας. Οι σκληρές απόψεις δεν αναγνωρίζουν ελαφρυντικά στον προπονητή. Η απόφασή του να μη θωρακίσει το κέντρο της άμυνας με μεταγραφές, ξενίζει. Κάποιους και εξοργίζει κιόλας. Η επιλογή είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Μπέντο όσο οι αντίπαλοι βάζουν γκολ και φτιάχνουν ευκαιρίες, όπως έγινε προχθές.

Αλλά ο Πορτογάλος δεν σκαμπάζει από πίεση. Έχει άποψη και την υποστηρίζει αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος. Γιατί διαθέτει κάτι που λείπει πολύ από τον χώρο: προσωπικότητα. Αυτό που κάνει ο Μπέντο με τους νέους, είναι επαναστατικό. Επιμένει στην ιδιότυπη επανάστασή του και ας γνωρίζει, ως έξυπνος άνθρωπος που είναι, ότι ενίοτε οι επαναστάτες την πληρώνουν. Κάποιες φορές με το κεφάλι τους.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής με τίτλο «Μπέντο, το ρίσκο μας ''επανάστασης''»)