Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα για το στοκατζίδικο

Η μεταγραφική άνοιξη για τον Παναθηναϊκό άρχισε μόλις χθες. Ο μήνας στον οποίο το Τριφύλλι θα αποκτούσε απαξάπαντως «πάνω από τέσσερις παίκτες» πέρασε αθόρυβα και ακροποδητί. Στα νύχια των ποδιών περπάτησαν οι 31 μεταγραφιές ημέρες, μην τυχόν και ξυπνήσει η Λεωφόρος, μην συμβεί και ανταριάσουν τα Σπάτα. Βαθιά μεσάνυχτα! Από χθες άρχισε το δεκαήμερο που τρέφει τον μήνα. Άρχισε δηλαδή το διάστημα
των ελεύθερων παικτών. Αυτών που περίσσεψαν στο παζάρι και δεν χώρεσαν πουθενά. Ένα στοκατζίδικο ποδοσφαιριστών, με μεγάλη ή μικρότερη αξία κάποτε, που διατίθενται πλέον σε λίγα νούμερα– και ο κάθε «Παναθηναϊκός» τρέχει στο Μπαζάρ να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Τα λάθη που έγιναν στο Τριφύλλι τα έχουμε πει, τα έχουμε γράψει, τα έχουμε ακούσει, τα έχουμε διαβάσει. Δεν έχει νόημα να αναδεύουμε το καζάνι με τα σφάλματα. Η διοίκηση δοκίμασε μια σειρά από σχέδια –από πρότζεκτ όπως αποκαλούνται εύηχα– που θεωρούνταν λυτρωτικά. Απέτυχε η ανανέωση με τον Αναστασίου-Νταμπίζα, απέτυχε η λαϊκή βάση με την Παναθηναϊκή Συμμαχία, απέτυχε το «Αντρέα πάρτ’ όλα και φτιάξε ομάδα» με τον Στραματσόνι.

Και ο Παναθηναϊκός αντί να λυτρωθεί έμεινε αλύτρωτος από τα προβλήματά του. Πλέον αποψιλώθηκε η ομάδα του Στραματσόνι, αυτή που (θυμάστε;) θα χτυπούσε δυνατά το πρωτάθλημα. Ομάδα μιας χρήσεως αποδείχτηκε, ίσα για να περάσει στους ομίλους, Και μετά αυτοκατστράφηκε σαν τον παλιό δίσκο του Χάρρυ Κλυνν. Ο Παναθηναϊκός κάνει κύκλους γύρω από τη μιζέρια και περιμένει κάτι που θα τον επαναφέρει από το κώμα.

Τι θα είναι αυτό, μόνο η διοίκηση μπορεί να το βρει και να το τολμήσει. Μια αλλαγή σε άτομα, σε μετοχικές αναλογίες, σε τρόπο σκέψης. Ουδείς καλόπιστος μπορεί να αρνηθεί στη διοίκηση τις αγαθές προθέσεις. Ούτε την προσπάθεια. Αλλά πέρασε ο καιρός που η διάσωση του Παναθηναϊκού από τη Γ΄ Εθνική –το γεγονός δηλαδή ότι κατάφερε να μη γίνει ΑΕΚ ή Άρης– της πιστωνόταν ως μεγάλη επιτυχία. Ναι, ισχύει αυτό. Αλλά πέρασε! Πέρασε αφήνοντας πίσω του πληγές, χρέη, αγωνιστική διάλυση, οικονομική αναξιοπιστία. Και, το χειρότερο, αφήνοντας μια διοίκηση που συνεχώς χάνει την μπάλα, αυτή και όσοι επιλέγει κατά καιρούς να τους κάνει συνοδοιπόρους στον δρόμο με τα λάθη.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)