Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ένα απόσπασμα για τον Αρσέν

Από το βράδυ της Τετάρτης ο Αρσέν Βενγκέρ βρίσκεται πάλι με την πλάτη στον τοίχο, απέναντι σε πολυπληθές απόσπασμα αγανακτισμένων. Μαζί, μετά τη συντριβή στο Μόναχο, άρχισαν οι προβλέψεις για την αποκαθήλωσή του: «Δεν υπάρχει γυρισμός, οι μέρες του είναι μετρημένες» έγραψε η Τέλεγκραφ. Μετά από 20 (και κάτι) χρόνια στην Άρσεναλ, ο Αλσατός βρίσκεται αντιμέτωπος με
τη μαζική απόρριψη. Δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι οπαδοί σήκωσαν πανό που τον αποχαιρετούσε: «Αρσέν, σε ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις, αλλά ήρθε η ώρα να πεις αντίο».

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι ευαγγελίζονται, με προφανή χαρά, την αποχώρηση του ανθρώπου που σταμάτησε στις κερκίδες του Χάιμπορι το επιτιμητικό σύνθημα «boring boring Arsenal» για το κουραστικό ώς τότε και ανούσιο παιχνίδι της. Πριν λίγες ημέρες ο Ιάν Ράιτ, ο παλαίμαχος άσσος της ομάδας, είχε δηλώσει ότι σε μια νυχτερινή εκδήλωση, οπότε δείπνησε μαζί του, είδε τον Βενγκέρ πολύ κουρασμένο και ανέφερε ότι το καλοκαίρι αποχωρεί από τον σύλλογο. «Δεν σταματώ. Εκτιμώ το ότι θέλετε να ξεκουραστώ, αλλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα», απάντησε άμεσα ο ίδιος.

Τώρα το θέμα της αποχώρησής του ξαναμπαίνει μπροστά. Πέρα από τις κατηγορίες του Τύπου, τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά. «Ο Βενγκέρ είναι πλέον μια παλιά ιστορία» αναρτήθηκε, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα μηνύματα, για τον ανθρώπου που αναμόρφωσε την Άρσεναλ, άλλαξε το παιχνίδι της, την κατέστησε αυτάρκη οικονομικά, συνετέλεσε να αποκτήσει νέο υπερσύγχρονο γήπεδο και επηρέασε με τις παρεμβάσεις του την εξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου γενικά, και όχι μόνο της ομάδας του.

Ο Γάλλος, που όταν ανέλαβε τον λονδρέζικο σύλλογο προκάλεσε βαθιές πληγές στον εγωισμό των Βρετανών –επειδή ένας ξένος έμπαινε στα ποδοσφαιρικά τους χωράφια– , έχει γίνει η δρυς που έπεσε και την ξυλεύονται. Τότε ο αγγλικός Τύπος έγραφε με ειρωνεία «Ποιος Αρσέν;» για τον άγνωστο Αλσατό που αργότερα μεσουράνησε. Αλλά τώρα βλέπει χιλιάδες δάχτυλα να του δείχνουν την έξοδο. Πικρό για κάθε μεγάλο που βιώνει πεισματικά την παρακμή του και αντιστέκεται.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)