Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Μοναχικός Καουμπόι

Το 2017 σαρώνει, παίρνει κόσμο. Χθες το πρωί έφυγε και ο Μοναχικός Καουμπόι, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο άνθρωπος που οργάνωσε το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτι στη χώρα, έφυγε για το πιο μακρινό, για το αιώνιο πάρτι.
Το 1983, τον Σεπτέμβριο, ο εθνικός μας Νιόνιος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, γέμισε το ΟΑΚΑ στη δική του μεγάλη αξέχαστη μουσική γιορτή. Το 1983 ο Λουκιανός οργάνωσε το αλησμόνητο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη». Εβδομήντα
χιλιάδες κόσμος, λέει ιστορία. Η οποία, μάλλον, κάνει λάθος. Ο αριθμός αυτός απέχει από την αλήθεια –ο κόσμος στη Βουλιαγμένη άγγιζε τις εκατό χιλιάδες. Το 1983 ήταν η χρονιά των μεγάλων συναυλιών στην ωραία δεκαετία των δικών μας πάρτι. Μια δεκαετία με ανεμελιά. Γιατί δεν αφουγκραζόμασταν τη λαίλαπα που ερχόταν και που ζούμε τώρα. Μια εποχή με εξωστρέφεια, με πολλή μουσική, με έξω καρδιά και με υπαίθριες γιορτές παντού. Ήταν η δεύτερη δεκαετία μετά τη μεταπολίτευση. Με πάθη πολιτικά. Με πάθη ερωτικά.

Ο άνθρωπος που ύμνησε τον «Γιώργο Θαλάσση» έβγαλε τις συναυλίες από τα θέατρα και από τα στάδια. Τις μεγάλωσε, τις πλάτυνε. Ως τότε η μεγαλύτερη που είχαμε ζήσει ήταν η συναυλία του Μίκη, το 1974 στο Καραϊσκάκη για την πτώση της Χούντας. Η συναυλία του Διονύση στο ΟΑΚΑ, το 1983, δεν είχε γίνει ακόμα όταν ο Λουκιανός αποφάσισε να κατακυριεύσει τα νότια παράλια της Αττικής.

Ένα χρόνο πριν, το 1982, ο ίδιος είχε ανεβάσει πλήθη στον Λυκαβηττό, στο θεατράκι τής μαγευτικής πλαγιάς. Περίπου τρεισήμισι χιλιάδες ήταν αυτοί που το κατέκλυσαν και υπερδιπλάσιοι οι απέξω που ήθελαν να μπουν. Και μπήκαν! Πατείς με, πατώ σε. Οι πάντες στριμώχθηκαν και εκατοντάδες κάθισαν κάτω, στο χώμα ανακούρκουδα. Το πλήθος έγινε ένα με τη ορχήστρα που βρισκόταν σε μια χαμηλή εξέδρα. Υπολογίζεται ότι τα πλήθη μέσα στο θέατρο ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες, χώρια οι αναρίθμητοι απ’ έξω.
Και εκεί ο Λουκιανός, εμπνεύστηκε για την επόμενη χρονιά το πιο μεγάλο πάρτι στην  Ελλάδα, το Πάρτι στη Βουλιαγμένη. Ήταν Ιούλιος του 1983, με πανσέληνο. Αξέχαστη μουσική γιορτή, αξέχαστος για –όσο ζούμε – και ο υπέροχος Φτωχός και Μόνος Καουμπόι.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης) 

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ