Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Η ώρα για τα δύσκολα

Αυτό που πετυχαίνει η ΑΕΚ στις πρώτες μέρες από την επάνοδο του Χιμένεθ δεν είναι μικρό, δεν είναι λίγο. Δεν εννοώ μόνο τα θετικά αποτελέσματα, τα περισσότερα από τα οποία, άλλωστε, σημειώθηκαν
απέναντι σε αντιπάλους με μικρό βεληνεκές. Αναφέρομαι στα χαμόγελα που επέστρεψαν στο ΟΑΚΑ. Και μαζί επέστρεψε η αισιοδοξία, ο κόσμος και, ας μην το αγνοούμε, η τύχη που είχε λείψει στον Μοράις και αυτό μεγάλωσε τις συνέπειες από τις ανεπάρκειες του Πορτογάλου.
Οι εξάρες των δύο τελευταίων αγώνων της, με τον Λεβαδειακό και τη Βέροια, άνοιξαν τα παράθυρα στην ΑΕΚ, έφυγε η μούχλα της μιζέριας, η κατήφεια και η αβεβαιότητα. Σε πέντε συνεχή παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου επί των ημερών του Χιμένεθ, η ΑΕΚ αποκόμισε τέσσερις νίκες, πέτυχε 15 γκολ και κράτησε το μηδέν στην εστία της όταν στους εννέα προηγούμενους αγώνες (επίσης για πρωτάθλημα και κύπελλο) είχε μόνο μία νίκη-αναλαμπή, 4-0, με τον Λεβαδειακό.

Το ξεκίνημα του Χιμένεθ είναι στατιστικά καλύτερο από εκείνο του Πογιέτ τον Νοέμβριο του 2015. Τότε –με ασφαλώς δυσκολότερο πρόγραμμα– η ΑΕΚ στα πρώτα πέντε παιχνίδια με τον Ουρουγουανό στον πάγκο είχε γνωρίσει ήδη μία ήττα, από τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ, είχε την ισοπαλία στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό και τρεις νίκες, με μάλλον εύκολους αντιπάλους: Πανθρακικό, Παναιτωλικό, Πανελευσινιακό.


Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο Χιμένεθ απογειώνει την ΑΕΚ –θα ήταν και αφελές μαζί. Όμως την ξεκόλλησε από την απραξία και από την αγωνία της νίκης που δεν ερχόταν. Αλλά για την ΑΕΚ του Χιμένεθ τα δύσκολα είναι μπροστά. Οι άμυνες περιπάτου, όπως αυτές του Λεβαδειακού και της Βέροιας, τελειώνουν. Έως τις 19 Φεβρουαρίου, η νέα ΑΕΚ, οι νέες μεταγραφές και ο ανανεωμένος Μανόλο περνούν τεστ δοκιμασίας. Κατά σειρά Πλατανιάς έξω την Πέμπτη, Ηρακλής πάλι έξω τη Δευτέρα και ακολούθως στο ΟΑΚΑ την μεθεπόμενη Κυριακή το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Είναι τρία παιχνίδια που θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα της ΑΕΚ. Η οποία φαίνεται ότι αλλάζει, αλλά μένει να δούμε σε ποιον βαθμό. Και με πόση διάρκεια.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)