Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Πάμε στοίχημα, κύριε Ντόναλντ;

ΠΟΣΟ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ» Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΤΟ 2017; ΠΟΣΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ;

Θα μπορούσε ποτέ ένα αεροδρόμιο της Ρωσίας να ονομαστεί «Ντόναλντ Τραμπ»; Ποιες είναι οι πιθανότητες του Αμερικανού προέδρου να παραιτηθεί πριν ολοκληρώσει την τετραετή του θητεία; Υπάρχει περίπτωση ο Τραμπ να
κατηγορηθεί επισήμως για συνεργασία με τους Ρώσους; Ή, ακόμα χειρότερα, να φτάσει στο σημείο να… δώσει πίσω στη Ρωσία την περιοχή της Αλάσκα, την οποία οι ΗΠΑ αγόρασαν το 1867;
Επιστημονική φαντασία; Όχι. Κίτρινες δημοσιογραφικές επιθέσεις; Ούτε. Οι ερωτήσεις αυτές, μαζί με δεκάδες άλλες, είναι αντικείμενο στοιχήματος, με αποδόσεις για το «ναι» και το «όχι»! Ακριβώς όπως ποντάρουμε το αν θα νικήσει η τάδε ή η δείνα ομάδα, έτσι μπορούμε και να ποντάρουμε και ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί επισήμως ο νέος πλανητάρχης, ποιος θα είναι ο επόμενος συνεργάτης του που θα εκδιωχθεί, ακόμα και ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που θα αρνηθεί να διαθέτει τα προϊόντα της εταιρίας της κόρης του Ιβάνκα!
Στην ιστοσελίδα της Paddy Power, της μεγαλύτερης ιρλανδέζικης εταιρείας στοιχήματος, η οποία εδώ κι ένα χρόνο έχει συγχωνευτεί με τη Betfair, υπάρχει ένα κεντρικό μενού με σπορ. Δίπλα στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και τις ιπποδρομίες φιγουράρει και το όνομα «Ντόναλντ Τραμπ»! Η εταιρεία προσφέρει κι άλλα «πολιτικά» στοιχήματα, κυρίως για εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, όμως για πρώτη φορά ασχολείται τόσο εκτενώς με το να προσφέρει τόση μεγάλη ποικιλία στοιχημάτων για ένα πρόσωπο. Και για να το κάνει, σημαίνει ότι βρίσκει ανταπόκριση. Ο Τραμπ, άλλωστε, είναι μια κατηγορία μόνος του…

Για να μην πέσουν  οι τζίροι 

Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη στοχοποίηση; Ο Πάτρικ Πάουερ, εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι απόλυτος: «Ανησυχούσαμε ως εταιρεία ότι θα πέσουν οι τζίροι μας επειδή το 2017 δεν έχει κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός σε κάποιο πολύ δημοφιλές σπορ. Το σώου του Ντόναλντ Τραμπ είναι η απάντηση! Μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι παίζεται κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια». Με λίγα λόγια, η εταιρεία έπιασε το σφυγμό του κόσμου, όχι μόνο του Αγγλοσαξωνικού, για τα «έργα και ημέρες» του Τραμπ με το που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και αποφάσισε να το εκμεταλλευθεί στοιχηματικά. Αποτελέσματα για τους τζίρους των συγκεκριμένων στοιχημάτων δεν δίνει η εταιρεία, ωστόσο οι διαρκώς αυξανόμενες επιλογές δείχνουν ότι ενδιαφέρον υπάρχει και είναι ζωηρό.

Τρολάρει; 

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη. Ότι η εταιρεία βρήκε αυτόν τον τρόπο για να τρολάρει τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή τον… πλήρωσε πολύ ακριβά! Οι αναλυτές της εταιρείας που καθόριζαν τις αποδόσεις για την αμερικανική πολιτική δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω. Από την αρχή τον θεώρησαν αμελητέα ποσότητα, του έδιναν πιθανότητες 100/1 να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων! Ποτέ δεν τον θεώρησαν φαβορί, ακόμα κι όταν είχαν μείνει δύο-τρεις υποψήφιοι στην κούρσα.

Πλήρωσε πριν από τις εκλογές

Το αποκορύφωμα, όμως, ήλθε τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε που η εταιρεία, σ’ ένα από τα γνωστά διαφημιστικά της τρικ, αποφάσισε να πληρώσει ΠΡΙΝ τις αμερικάνικες εκλογές αυτούς που είχαν ποντάρει στη νίκη της Χίλαρυ Κλίντον! Τόσο σίγουροι ήταν, μάλιστα οι αναλυτές τους έδιναν 84,6% πιθανότητες νίκης στην Κλίντον και μόλις 15,4% στον Τραμπ. Φυσικά, όταν έγινε η ανατροπή, η Paddy Power πλήρωσε και όσους είχαν ποντάρει στον Ντόναλντ. Οι συνολικές ζημιές απ’ αυτή τη σιγουριά ανήλθαν στα 4,5 εκ. ευρώ.
Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία αποφάσισε να βγάλει τα σπασμένα. Στην ιστοσελίδα της μπορεί κανείς να βρει πάνω από 30 διαφορετικά στοιχήματα που τον αφορούν. Υπάρχει στοίχημα π.χ. για το ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί επισήμως ως πρόεδρος, με τη Σλοβενία (λόγω… Μελάνια!) να δίνεται στη μικρότερη απόδοση (2,87), τον Καναδά να βρίσκεται στη δεύτερη (4,33) και την Αγγλία στην τρίτη (6,00). Για τους… μερακλήδες, βέβαια, υπάρχει και η επιλογή της Βόρειας Κορέας (200,00)!

Πόσο «πληρώνει» η παραίτηση

Το να κατηγορηθεί ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του για συνεργασία με τη Ρωσία πληρώνει 4,00. Ίδια απόδοση έχει το να παραπεμφθεί ο Πρόεδρος στη δικαιοσύνη μέσα στο 2017 (για το 2018 η απόδοση ανεβαίνει στο 9,50). Το να παραιτηθεί πληρώνει 2,87 και να μην παραιτηθεί 1,36. Το να ολοκληρώσει τη θητεία του πληρώνει 1,33 και να μην την ολοκληρώσει, για οποιοδήποτε λόγο, προσφέρεται στο 2,50. Η εταιρεία TK Maxx προσφέρεται στη μικρότερη απόδοση (5,00) να είναι η επόμενη που θα κάνει μποϊκοτάζ στα προϊόντα της κόρης του, ακολουθούν η Walmart (6,00) και η Amazon (7,00).

Για τους λάτρεις των μεγάλων αποδόσεων υπάρχουν και πιο ρισκαδόρικες επιλογές. Το να πάρουν μαζί Τραμπ και Πούτιν Νόμπελ ειρήνης προσφέρεται στο 67,00! Το να ονομαστεί ένα ρώσικο αεροδρόμιο «Ντόναλντ Τραμπ» πληρώνει 13,00 και το να κάνει διακοπές κάθε χρόνο ο Τραμπ σε έδαφος της Ρωσίας δίνεται στο 34,00. Και φυσικά το να δώσει πίσω την Αλάσκα πληρώνει 101,00. Απίθανο; Ποτέ δεν ξέρεις…

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Οι καλύτερες αποδόσεις
για τον Ντόναλντ Τραμπ!»)

** Στη φωτογραφία η διαφημιστική αφίσα της Paddy Power όταν αποφάσισε να πληρώσει για νικήτρια τη Χίλαρυ πριν τις αμερικάνικες εκλογές. Χρησιμοποιούν την απαξιωτική δήλωση του Τραμπ «η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι», η τελευταία λέξη επίτηδες με λευκά γράμματα, για να γίνει ο συνειρμός με τον Λευκό Οίκο.  Κι από κάτω: «Για μια φορά συμφωνούμε μαζί σου, Ντόναλντ».

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ