Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Και οι μικροί έχουν δικαίωμα στο όνειρο

Άλλοι το λένε δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro. Άλλοι, πιο πονηροί, μια ακόμα προσπάθεια της ΟΥΕΦΑ να ΄κονομήσει από τις εθνικές ομάδες. Όπως και να’ χει, με την ιδέα της Λίγκας των Εθνών πρέπει να συμβιβαστούμε, διότι βρίσκεται προ των πυλών. Μια διοργάνωση, που στόχο έχει να καταργήσει τα ανούσια φιλικά των εθνικών ομάδων, να δημιουργήσει έσοδα και κίνητρα και να τονώσει το
ενδιαφέρον κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων εθνικών ομάδων, που δεν έχουν και πολλές ελπίδες πρόκρισης ακόμα και στο διευρυμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των 24 ομάδων, που παρακολουθήσαμε το περασμένο καλοκαίρι.
Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Οι 55 ομάδες της ΟΥΕΦΑ χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Οι δύο πρώτες έχουν από 12 ομάδες, η τρίτη 15 και η τέταρτη 16. Σε όλες τις κατηγορίες θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι: Στις δύο πρώτες κατηγορίες από τρεις ομάδες, στην τέταρτη από τέσσερις ομάδες και στην τρίτη ο ένας όμιλος θα έχει τρεις ομάδες και οι τρεις από τέσσερις. Οι ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους μέσα-έξω, άρα θα δώσουν μίνιμουμ τέσσερα ματς και μάξιμουμ έξι.

Παράθυρο ελπίδας 

Οι νικητές απ’ όλους τους ομίλους παίζουν μεταξύ τους σ’ ένα «φάιναλ φορ» και ο νικητής κάθε κατηγορίας θα παίρνει απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro! Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο νικητής της Δ’ κατηγορίας, που θα περιέχει ομάδες όπως το Λουξεμβούργο, το Σαν Μαρίνο και το Αζερμπαϊτζάν, έχει ένα «παράθυρο» ελπίδας. Τα προκριματικά του Euro θα γίνονται κανονικά, αλλά πλέον οι ομάδες θα χωρίζονται σε δέκα ομίλους (πέντε των πέντε ομάδων και άλλους πέντε των έξι) και θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου. Εννοείται ότι όποιος εξασφαλίζει πρόκριση μέσω της Λίγκας των Εθνών θα παίζει κανονικά στα προκριματικά, αλλά θα είναι βαθμολογικά αδιάφορος.
Οι ομάδες που τερματίζουν στην τελευταία θέση των ομίλων τους στις τρεις πρώτες κατηγορίες είναι και αυτές που υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, οι νικητές των ομίλων της κατώτερης κατηγορίας θα πάρουν τη θέση τους.
Η πρώτη διοργάνωση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018, αμέσως μετά το ρώσικο Μουντιάλ, και θα δώσει τέσσερα εισιτήρια για το Euro του 2020, παράλληλα με τα «κανονικά» προκριματικά. Για να δημιουργηθούν οι πρώτοι όμιλοι θα ληφθεί υπ’ όψιν η βαθμολογία εθνικών ομάδων της ΟΥΕΦΑ μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή του έτους που διανύουμε. Η Ελλάδα το πιο πιθανό είναι να συμμετάσχει στη Β’ κατηγορία.

Κύπελλο Αλληλεγγύης 

Η ΟΥΕΦΑ, πάντως, δεν είναι η πρώτη ομοσπονδία που πειραματίζεται με άλλες «επίσημες» διοργανώσεις για εθνικές ομάδες εκτός από την κανονική της. Την αρχή έκανε η συνομοσπονδία της Ασίας, η οποία ενσωμάτωσε στο καλεντάρι της δύο περιφερειακές διοργανώσεις που είχαν σχηματιστεί χρόνια τώρα (το κύπελλο του Κόλπου για τις αραβικές χώρε και το κύπελλο Νοτιοανατολικής Ασίας) κι έφτιαξε άλλες δύο διοργανώσεις, τα κύπελλα Ανατολικής Ασίας και Δυτικής Ασίας. Επιπλέον έχει θεσπιστεί το κύπελλο Αλληλεγγύης (Solidarity Cup), στο οποίο μετέχουν οι πιο αδύναμες ποδοσφαιρικές ομάδες κάθε ζώνης, με στόχο να έχουν ανταγωνιστικά ματς κι όχι μόνο αγώνες με πολύ καλύτερους αντιπάλους, στους οποίους δεν θα γλυτώνουν εξευτελιστικές ήττες.

Άλλα κόλπα 

Στην Αφρική είναι… άλλα τα κόζια. Η όλο και πιο συστηματική αφαίμαξη του ταλέντου της ηπείρου από τις ευρωπαϊκές ομάδες έχει καταδικάσει το αφρικάνικο ποδόσφαιρο σε μόνιμη παρακμή. Η Αφρικάνικη συνομοσπονδία (CAF) έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια το Αφρικάνικο Πρωτάθλημα Εθνών, μια διοργάνωση που γίνεται τις χρονιές που δεν έχει Κόπα Άφρικα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της διοργάνωσης είναι ότι οι εθνικές ομάδες κάθε χώρας πρέπει να στελεχώνονται μόνο από παίκτες που αγωνίζονται είτε στο τοπικό πρωτάθλημα, είτε σε άλλο της αφρικάνικης ζώνης.
Έτσι δίνεται μια πιο σαφής εικόνα για το πόσο δυνατή είναι ποδοσφαιρικά μια χώρα βάσει της τοπικής της λίγκας κι όχι των πολλών λεγεωνάριών της, ή ακόμα και παικτών που έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη και «θυμούνται» την αφρικάνικη ρίζα τους μόνο αν δεν είναι αρκετά καλή για να εκπροσωπήσουν την ευρωπαϊκή τους πατρίδα. Προφανώς είναι και μια πολύ καλή διοργάνωση για την πιάτσα των ατζέντηδων, οι οποίοι έχουν πρωτογενές αφρικάνικο υλικό να ασχοληθούν…

Ακόμα και μη μέλη!

Στην CONCACAF, τη ζώνη Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, έχουν από καιρό θεσπίσει εκτός από το Γκολντ Καπ και τα περιφερειακά κύπελλα. Εκεί οι ομάδες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής απαλλάσσονται από την καταλυτική παρουσία του σούπερ φαβορί ΗΠΑ και δίνεται η ελπίδα και στους μικρότερους να διεκδικήσουν μια διάκριση. Για την ακρίβεια, στην τελική φάση του κυπέλλου Καραϊβικής, που θα γίνει το καλοκαίρι, έχουν προκριθεί δύο ομάδες που δεν είναι καν μέλη της ΦΙΦΑ, η Μαρτινίκα και η Γαλλική Γουιάνα!

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)