Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Αντεπίθεση με εκδόσεις ο Φιλιππάκης, στα σκαριά ημερήσιο πολιτικό φύλλο

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΟΙ «ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»

Οι εκδόσεις Φιλιππάκη επιτίθενται -ή αντεπιτίθενται, αν θέλετε! Να αρχίσουμε με αυτό που είναι χειροπιαστό και ανακοινώθηκε (με δελτίο Τύπου που λάβαμε). Ότι δηλ. οι «Προβλέψεις», το στοιχηματικό έντυπο το οποίο παλιότερα υπήρξε ένθετο στην Espresso  και πριν από πέντε χρόνια κυκλοφόρησε αυτόνομο με ονομασία
«ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ στο Περίπτερο», γίνεται καθημερινό! Δεν θα έχει μόνο στοιχηματική ύλη αλλά, όπως αναφέρεται, θα περιλαμβάνει «αθλητικές ειδήσεις, θέματα από όλα τα αθλήματα με έμφαση στον διεθνή αθλητισμό», καθώς και σελίδες σχολίων. Η ημερομηνία έκδοσης δεν ανακοινώθηκε. Απλώς αναφέρεται ότι «σε λίγες ημέρες θα είμαστε κοντά σας» και μάλιστα, όπως τονίζεται με κεφαλαία γράμματα, σε «τιμή-έκπληξη». Αυτό είναι το ένα.

Το άλλο επικρατεί ως σκέψη - ή τουλάχιστον επικρατούσε έως πριν από λίγες ημέρες και δεν ξέρουμε αν κάτι άλλαξε τώρα που το βάρος πέφτει στις ημερήσιες «Προβλέψεις». Πρόκειται για καθημερινό πολιτικό φύλλο από τις εκδόσεις Φιλιππάκη, με χαμηλό μπάτζετ (όπως κάθε νέα εφημερίδα, άλλωστε) που, εφόσον προχωρήσει, υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στα περίπτερα στα μέσα Μαρτίου. Ο στόχος είναι προφανής: να κόψει την (όποια) φόρα της εφημερίδας που ετοιμάζουν οι εκδόσεις Κουρτάκη με επικεφαλής τον Χρίστο Μουλίνο, η αποχώρηση του οποίου από τη διεύθυνση της Δημοκρατίας (και τη υψηλή εποπτεία της Espresso) θεωρείται στο συγκρότημα του Γιάννη Φιλιππάκη, κάτι σαν αυτομόληση.

Στρατηγική

Με άλλα λόγια θα έχουμε μια αγορά φουντωμένη από νέους τίτλους, για να μπλοκαριστεί ο αναγνώστης και να μην οδηγηθεί προς μία κατεύθυνση -στην προκειμένη περίπτωση στην «Ελευθερία του Τύπου» του Κουρτάκη. Μιλάμε για στρατηγικές κινήσεις που σε βάθος χρόνου μπορεί να έχουν παράπλευρες απώλειες, δηλαδή τις ίδιες τις εκδόσεις και τις τόσο αναγκαίες θέσεις εργασίας. Ήδη η εκκίνηση που έγινε από τις Ειδήσεις δεν ικανοποιεί. Στην έκδοση της Παρασκευής, όπως διαβάζουμε στους Zoornalistas, και μέσα σε μια γενικότερη καθίζηση των κυκλοφοριών (δείτε εδώ), πούλησε 5.060 φύλλα, ενώ η πρώτη έκδοση των Ειδήσεων του Σαββατοκύριακου (την παρουσίασε ο Harddog εδώ), που είχε προσφορά βιβλίο και cd, έφτασε στα 10.050 φύλλα. Κορυφαία την ίδια ημέρα ήταν τα Νέα Σαββατοκύριακο με 20.230 φύλλα

Εκ των ενόντων 

Η νέα ημερήσια εφημερίδα του Γιάννη Φιλιππάκη θα εκδοθεί εκ των ενόντων (όπως άλλωστε εκδόθηκαν και οι Ειδήσεις), με ελάχιστες συνεργασίες «απ' έξω». Στόχος είναι να καλύψει το κόστος έκδοσης με σχετικά λίγα φύλλα και από εκεί και πέρα «ό,τι προκύψει».

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ