Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τακτικές που μίκραιναν άλλους

Ο Ολυμπιακός στρώνει στρωσίδια εκεί που έφτυνε για να κοιμίσει τα προβλήματά του. Φωνάζει για τη διαιτησία, γι’ αυτήν δηλαδή που «είναι το πιο εύκολο πράγματα να τα ρίξεις πάνω της», όπως έλεγε άλλοτε –για τους άλλους– ο Σάββας Θεοδωρίδης. Και κλείνει τα μάτια στις κακές εμφανίσεις του. Ο κ. Θεοδωρίδης ντύθηκε
Καϋμενάκης και μπούκαρε στα αποδυτήρια «στολίζοντας» τον διαιτητή. Ο Ολυμπιακός φωνάζει για πέναλτι που δεν δόθηκαν, για φάουλ που αγνοήθηκαν, για αποβολές που δεν έγιναν.
Ένας κακός Ολυμπιακός, ο χειρότερος αγωνιστικά των τελευταίων χρόνων, κατεβαίνει από το βάθρο της στωικότητας, μπαίνει στον «όχλο» των αδικημένων και ωρύεται όπως οι άλλοι.

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να καταλάβει ότι τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, ότι οι κύκλοι κλείνουν και οι εποχές περνούν. Δηλαδή οι εποχές που οι διαιτητές, κάποιες φορές, εκτινάσσονταν στην παραμικρή επαφή για να του δώσουν πέναλτι ή να σφυρίξουν τη λήξη πριν από το σουτ του αντιπάλου (Ατζαγκούν) μπροστά στην εστία. Τότε ο διαιτητής Καλογερόπουλος ήταν καλός, αλλά μετά (στο περσινό ΑΕΚ-Ολυμπιακός) ο ίδιος ο Καλογερόπουλος έγινε κακός και σφαγέας.
Ο Ολυμπιακός είναι μια πλατιά αθλητική αγκαλιά –κλείνει μέσα της εκατομμύρια κόσμο και αυτό του δίνει τεράστια δύναμη. Μια δύναμη-θώρακα μπροστά από τους παράγοντές του για να κάνουν άφοβα φραστικές επιθέσεις σε διαιτητές, σε διεθνείς παράγοντες, σε προέδρους, ακόμα και σε δικαστές.

Στα περισσότερα από τα χρόνια της τελευταίας εικοσαετίας ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από όλους τους άλλους στην Ελλάδα. Αλλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ. Και τότε, πολύ συχνά, λειτουργούσε (το γράφαμε και χθες) ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας που έκανε τη δουλειά του. Τώρα προφανώς, αυτό το δίχτυ δεν υπάρχει. Υπάρχει ό,τι για όλους τους άλλους. Δηλαδή το πιθανό διαιτητικό λάθος, ο ενδεχόμενος επηρεασμός του διαιτητή από την έδρα. Υπάρχει ακόμα και –ως εικασία το λέμε– ο δόλος. Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσει όχι με διαμαρτυρίες αλλά διορθώνοντας ολοφάνερα λάθη.

Τελειώνοντας: ο Ολυμπιακός των 92 χρόνων που συμπληρώνει σε λιγότερο από έναν μήνα, είναι λατρεμένος από εκατομμύρια κόσμου και πολύ μεγάλος. Είναι παμμέγιστος. Ας μην τον μικραίνουν τακτικές που μίκραιναν άλλους και άλλους.

(Δημοσιεύεται στο Live Sport της Τρίτης)

** Στη φωτογραφία μια εικόνα της εκδήλωσης που οργάνωσαν το 2015 οπαδοί του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας. Εκδήλωση λατρείας για ένα σύλλογο με τεράστια απήχηση και ανάλογη δύναμη.