Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

«Η Γεωγραφία είναι μοίρα»

ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, ΤΟΝ ΕΤΑΙΡΟ ΟΜΩΣ; ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΜΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΕΡΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Η Ελλάδα είναι στους σφιγκτήρες. Ασφυκτιά στην πρέσα Δύσης και Ανατολής. Από τη μια η γερμανική κατοχή τής Ευρώπης. Από την άλλη ο μεγαλοϊδεατισμός του επηρμένου σουλτάνου. Και οι δυο μάς απειλούν. Ο οικονομικός φιρερίσκος με έξωση από το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, για να μας φάνε τα αδέσποτα της Ανατολής. Ο άλλος κουνάει το παλιό τούρκικο χαντζάρι και μιλάει, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, για ένα «τυχαίο ατύχημα στο Αιγαίο». Σήμερα, επτά χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, οι εταίροι μάς έχουν γκρεμίσει και συνεχίζουν σε κατάσταση αμόκ την κατεδάφιση. Την ίδια ώρα η ξεθαρρεμένη
Τουρκία μάς θυμίζει ότι η κακιά αρρώστια περνάει, ο κακός γείτονας ποτέ. Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου παραδέχεται ότι «η Γεωγραφία είναι μοίρα», και ότι τους γείτονες δεν τους διαλέγεις, σου τυχαίνουν. Εμάς στην κλήρωση των οικοπέδων μάς έτυχε κομμάτι-φιλέτο, περιτριγυρισμένο όμως από λύκους του εθνικισμού. Και ενώ οι γείτονες μας έτυχαν, τους συνεταίρους της Ευρώπης τούς διαλέξαμε, θεωρητικά σε βάση ισονομίας, ισηγορίας, ισοδυναμίας.

Όμως σήμερα δε είμαστε ο εαυτό μας, ΑΝΗΚΟΥΜΕ! Ανήκουμε στους κατ’ ευφημισμό εταίρους. Εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, και τα δισέγγονα των δισεγγόνων μας. Στο σημείο αυτό, λόγω Σαββάτου και ως συνήθως «ελευθέρου θέματος» που ξεφεύγει από την αθλητική θεματολογία, πετιέμαι από εδώ και από εκεί. Άσχετο το περιστατικό, αλλά συνειρμικά με παραπέμπει στην περίπτωση της Ελλάδος. Λοιπόν: Βέλγος εικαστικός έφτιαξε με τατουάζ στην πλάτη εθελοντή ένα σύνθετο έργο. Ο δότης τής πλάτης είναι υποχρεωμένος μια φορά ετησίως να εκτίθεται γυμνός από τη μέση και πάνω, ως εικαστικό έκθεμα τοποθετημένο σε εκθεσιακό βάθρο. Η πλάτη του έχει αγοραστεί από συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα μετά τον θάνατο του ανθρώπου-εκθέματος να αφαιρέσει το δέρμα τής πλάτης, σαν να είναι καμβάς, και να το εκθέτει ως πίνακα όπου θέλει. Λεπτομέρεια που επιτείνει τον συνειρμό: ο συλλέκτης είναι Γερμανός!

(Κατά τα άλλα δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στις τωρινές διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση νικητής θα αναδειχτεί ο Γερμανός ιδιοκτήτης. Και θα μας εκθέτει όπως, όπου και όποτε θέλει με την ταμπελίτσα κρεμασμένη στην πλάτη: «Έχει πουληθεί, ΑΝΗΚΕΙ»).

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ