Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Όποιος ξοδιάζει, σοδιάζει

Ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα καλύτερα μάρκετινγκ της Ευρώπης. Μαγαζί γωνία αγωνιστικά, μαγαζί πλατεία στις αγοραπωλησίες. Αγοράζει, πουλάει, δανείζει, μετακινεί τους παίκτες που αποκτά, τους παίρνει πίσω, τους
ξαναδίνει. Εμπορικός κύκλος με κινητήριο μοχλό το λαϊκό όποιος ξοδιάζει, σοδιάζει. 

Ο Ολυμπιακός μπορεί και πουλάει ποδοσφαιριστές-κολώνες χωρίς να γκρεμίζεται ό,τι χτίζει. Το πετυχαίνει στο πρωτάθλημα με τους περιπάτους του. Αν το πετύχει και στην Ευρώπη με  μια καλή πορεία, δεν θα μπορεί να του πει κανείς τίποτα. Αρκεί οι μεταγραφικές ακροβασίες να μην του στοιχίσουν και, αρχίζοντας από σήμερα στην Άγκυρα, να κάνει μια ευπρόσωπη πορεία στο Γιουρόπα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί με τις συνεχείς αλλαγές στον κορμό της ομάδας να βάζει σε δοκιμασία τη συνοχή της, αλλά είναι απόλυτα συνεπής σε αυτό που είχε υποσχεθεί αναλαμβάνοντάς το 2010: να την κάνει αυτάρκη οικονομικά. Την έκανε και με το παραπάνω. Και μερικά χρόνια μετά, μιλώντας σε συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς, το επανέλαβε: «Οι ομάδες είναι πλούσιες και δυνατές όταν παράγουν χρήματα και όχι όταν βάζει χρήματα  ο πρόεδρος τους».

Ο Ολυμπιακός δουλεύοντας με εμπορικό πνεύμα ετοιμάζει πάντα προσεκτικά την επόμενη μεταγραφική κίνηση. Για τον Μιλιβόγεβιτς περίμενε υπομονετικά να ωριμάσει η κάψα των υποψήφιων αγοραστών, της ΚΠΡ και της Χαλ, και μετά ένας από αυτούς να πέσει σαν ώριμο σύκο με 15 εκατομμύρια στο χέρι. Με τον Ιντέγε έψηνε τη μεταγραφή από καιρό και άφησε τους κινεζικούς συλλόγους να σκοτώνονται σε μια πλειοδοσία ανάλογη του νεοπλουτισμού τους, ώσπου έδωσαν αχνιστό χρήμα. Την ίδια στιγμή, βλέποντας μπροστά, και λειτουργώντας ερήμην του προπονητή,  αποκτούσε τον Ανσαριφάρντ για τη συνέχεια.

Μπορεί η αποχώρηση ΚΑΙ του Νιγηριανού να προβληματίζει τον κόσμο, αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: Ονειρεύομαι έναν Ολυμπιακό που θα είναι αυτάρκης οικονομικά, διατυμπάνιζε σε κάθε ευκαιρία. Σήμερα στην Τουρκία θα φανεί αν στους φίλους της ομάδας θα αρκεί το όνειρο του μεγαλομετόχου ή αν θα αρχίσουν πάλι –για πολλοστή φορά από την κερκίδα – τα «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό». 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ