Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο θάνατος του ανθοπώλη της Κηφισιάς

Ο ανθοπώλης –και παλιός ανθοκηπουρός – του Ηλεκτρικού Σταθμού της Κηφισιάς, έφυγε από τη ζωή στα 87 χρόνια του. Ο μπαρπα-Θόδωρος «πήγε στους κήπους του  Παραδείσου», όπως έγραψε ένας κατά πολλά χρόνια νεότερος συνάδελφός του, από τους λίγους ανθοκηπουρούς (τους «περιβολάρηδες», όπως τους λέγαμε) που έχουν απομείνει στην Κηφισιά. Ο Θόδωρος Κοντός είχε για χρόνια το ανθοπωλείο του στην έξοδο του
Ηλεκτρικού Σταθμού. Ένα γεμάτο χρώματα και αρώματα στέκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, πλάι στο όμορφο Άλσος της πόλης. Για να ακριβολογούμε, το... ομορφότερο της χώρας για εμάς, τους παλιούς γόνους της πόλης, παιδιά κηπουρών και πηγαδάδων, που μεγαλώσαμε στις γειτονιές και φτωχογεινιές της (πάντα υπήρχαν τέτοιες στην Κηφισιά και ας επικρατεί διαφορετική εντύπωση).

Η ανθοκηπουρική εξακολουθεί να είναι βασική δραστηριότητα στην πόλη, αλλά κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Τότε αποτελούσε τη «βαριά βιομηχανία» της, με στρατιές περιβολάρηδαν, αλλά και φρεατωρύχων πηγαδάδων δηλαδή – που με τη δουλειά τους εξασφάλιζαν νερό για τους κήπους.

Διαβάστε εδώ, στον ιστότοπο της ιστορικής εφημερίδας «Κηφισιά» μια περιγραφή της Ουρανίας Παρδάλη -Νομικού (θα τη λέγαμε με διάθεση νεολογισμού «Κηφισιογράφο») για τον μπάρμπα-Θόδωρο που άφησε για πάντα το ευωδιαστό πόστο του.