Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Όταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έριξε πόρτα στο «Θέμα» του Θέμου

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης δεν έβαζε ποτέ το χρήμα πάνω από τις θέσεις του. Τις υποστήριζε ακόμα και όταν χρειαζόταν να γίνει δυσάρεστος για ισχυρούς παράγοντες –μηδέ εξαιρουμένων και εκείνων του Τύπου, που είναι  χρήσιμοι στους καλλιτέχνες για την προβολή της δουλειάς τους. Αρνιόταν να εμφανιστεί σε εκπομπές δημοσιογράφων που δεν εκτιμούσε και απέφευγε τις συνεντεύξεις σε Μέσα που δεν τον εξέφραζαν –ή τουλάχιστον δεν του άρεσαν. Δεν δίστασε πριν από τριάμισι χρόνια να πει «όχι» στο Θέμα του Θέμου, όταν του ζητήθηκε να χρησιμοποιηθεί μουσικό του κομμάτι σε διαφημιστικό τρέιλερ. Και όταν η άρνησή του παρακάμφθηκε
τεχνηέντως, πάλι δεν δίστασε να εναντιωθεί προχωρώντας σε εξώδικο.
Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν το Πρώτο Θέμα ενέταξε στις προσφορές του τεύχη του θρυλικού παιδικού περιοδικού «Μικρός Ήρωας», των εκδόσεων Ανεμοδουρά. Για τη μουσική διαφήμιση της προσφοράς, επιλέχθηκε (τι άλλο;) το τραγούδι του Λουκιανού με τον ομώνυμο τίτλο. Αλλά στην κρούση που έγινε στον συνθέτη, εκείνος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Γιατί το έκανε; Την εξήγηση έδωσε ο ίδιος: γιατί «το Πρώτο Θέμα το απεχθάνομαι και δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα»

Το εξώδικο 

Ωστόσο, η διαφημιστική εταιρία που επιμελήθηκε το τρέιλερ χρησιμοποίησε ένα ορχηστρικό κομμάτι του τραγουδιού στο ρεφρέν –από εκτέλεση του ίδιου του Λουκιανού– χωρίς να ακούγεται η φωνή του. Και τότε τον λόγο πήραν οι δικηγόροι! Ο συνθέτης σε εξώδικό του στο Πρώτο Θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «(…) Επειδή στη χρήση του πνευματικού μου έργου έχετε προβεί χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδειά μου, ως εκ περισσού σας απαγορεύω κάθε περαιτέρω χρήση του, σας καλώ να παύσετε άμεσα την ήδη γενομένη προσβολή των ηθικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μου επί του προαναφερόμενου έργου μου και σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματός μου που απορρέει από την προσβολή του».

Η προσπάθεια που έπεσε στο κενό

Ο Λουκιανός δεν είχε πρόβλημα να γίνει χρήση της μουσικής τού «Μικρού Ήρωα» σε άλλες περιπτώσεις για την προβολή τού παλιού περιοδικού. Και είχε επιτρέψει πριν από χρόνια τη χρησιμοποίησή της από τις εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδούρα, όταν επανακυκλοφόρησαν σε τόμους τα τεύχη του περιοδικού που χαρακτηρίζει εκδοτικά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες στην Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2013, όταν απέτυχε η προσπάθεια να συγκατατεθεί ο Λουκιανός στην κρούση του Πρώτου Θέματος, οι εκδόσεις Ανεμοδουρά ανέλαβαν διαμεσολαβητικό ρόλο και άνθρωπός τους τηλεφώνησε στον συνθέτη για λογαριασμό της εφημερίδας. Του προτάθηκε κάποιο ποσό, αλλά πάλι εκείνος αρνήθηκε. «Δεν είχε σημασία αν μου έδιναν λίγα ή πολλά. Δεν ήθελα να συνδεθεί το τραγούδι μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα», είχε δηλώσει.

Η ιστορία του τραγουδιού

Ο «Μικρός Ήρωας» είχε γραφτεί από τον Λουκιανό στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια για το (αξέχαστο!) «Ελεύθερο Θέατρο» που λειτουργούσε τότε στο Άλσος του Παγκρατίου. Το 1976, συγκεκριμένα, ο «Μικρός Ήρωας» ήταν μέρος της επιθεώρησης «Το τραμ το τελευταίο»,  όπου τον Γιώργο Θαλάσση υποδυόταν ο Ντίνος Λύρας, την αγαπημένη του Κατερίνα η Υβόνη Μαλτέζου και την εκπληκτική, καλτ, μορφή του Σπύρου Σπίθα ο Γιώργος Σαμπάνης.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με τη φωνή του αθλητικού σχολιαστή Αντώνη Πυλιαρού (σπίκερ που άφησε εποχή στη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων) ο οποίος υποδύθηκε τον ρόλο τού κεντρικού ήρωα, του Γιώργου Θαλάσση.

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ