Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«Ευτυχώς βγήκαμε ζωντανοί»

Το ερώτημα δεν είναι σημερινό, είναι διαχρονικό. Δεν είναι ρητορικό, είναι ουσιαστικό και απαιτεί απάντηση. Δεν είναι φιλολογικό, είναι υπαρκτό και συνάμα υπαρξιακό για μια ένδοξη –από τις ενδοξότερες– ομάδες της ελληνικής Περιφέρειας. Δηλαδή:
- Έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα γήπεδο;
Η απάντηση αβίαστη: όχι δεν έχει. Γιατί αυτό που βλέπουμε χρόνια τώρα, και που ξαναείδαμε φέτος στη χειρότερη μορφή του (με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό
κ.ά.) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γήπεδο. Είναι χωράφι, ορυζώνας, βοσκοτόπι, παγοδρόμιο, βούρκος, λασπότοπος, αλλά γήπεδο δεν είναι.
Όμως σαν τέτοιο χρησιμοποιείται με την ανοχή των αρχών και την άδεια της Σούπερ Λίγκας, αγνοώντας ότι σε αυτήν την αρένα στέλνονται να παίξουν μπάλα –να εργαστούν δηλαδή– επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η Καλλονή την  πρώτη χρονιά της στη Σούπερ Λιγκ δεν είχε γήπεδο και υποχρεώθηκε για ολόκληρη περίοδο σε εξορία από τη νησί της. Ο ΠΑΣ χωρίς να έχει γήπεδο, εξακολουθεί να παίζει σε κάτι που λέγεται έδρα. Και το οποίο έχει χαρακτηριστεί, από όσους βίωσαν τις συνθήκες του, με ό,τι πιο ευφάνταστο:

«Χωράφι με δυο τέρματα» (Χαλκιάς), 
«Γήπεδο για καλλιέργεια πατάτας» (Λάζαρ), 
«Κατάλληλο για dancing on ice» (Λέτο), 
«Παγοδρόμιο» (πολλοί άλλοι) κ.λπ.

Το χειμώνα οι Ζωσιμάδες είναι ένα κατ’ ευφημισμό γήπεδο, όχι μόνο επικίνδυνο αλλά και ένοχο για τη διακωμώδηση του αθλήματος. Πριν από πέντε χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012, πάλι σε αγώνα ΠΑΣ-ΠΑΟ, ο τύποις αγωνιστικός χώρος είχε παγώσει από το χιόνι και ελλείψει ειδικών μηχανημάτων (πώς το είπατε;), το αμαξίδιο για τη μεταφορά τραυματιών είχε αναλάβει δράση παγοθραυστικού. Ο διαιτητής Σπάθας (πώς το φέρνει η ζωή και τον θυμόμαστε στα άσχημα!) ήθελε να γίνει οπωσδήποτε αγώνας. Περίμενε να κάνει δουλειά αυτό το κόσμημα της σύγχρονης τεχνολογίας κατά του χιονιού (το αμαξίδιο) κα τελικά το παιχνίδι άρχισε με καθυστέρηση που πλησίαζε την ώρα και τελείωσε με οργή: «Ευτυχώς βγήκαμε ζωντανοί» είχε δηλώσει ο Κατσουράνης.

Κατά τα άλλα για το τωρινό παιχνίδι των Ζωσιμάδων, να προσθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από το σκορ, αδικήθηκε και από τη διαιτησία, έδειξε αυτή τη φορά ότι έχει σφυγμό, αλλά δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος που, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξακολουθεί  σε σύνολο 10 εκτός έδρας αγώνων να παραμένει με δύο νίκες.

Διον.. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Δευτέρας με τίτλο «Έχει γήπεδο ο ΠΑΣ Γιάννινα»;)