Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βραδιά δικαιώσεων

Η χθεσινή βραδιά είχε για τον Ολυμπιακό μια σειρά από δικαιώσεις. Κατ’ αρχάς δικαιώθηκε ο Μπέντο που πήγε στην Άγκυρα με την αίσθηση ότι παίζει τον τελικό της καριέρας του στην Ελλάδα. Δικαιώθηκε
ο Ανσαριφάρντ που μπήκε στο παιχνίδι με την Οσμανλίνσπορ χωρίς παραστάσεις  ιεθνών αγώνων (και αυτή ήταν η αιτία που δεν τον προτίμησε Πορτογάλος στο πρώτο παιχνίδι) αλλά βρέθηκε δυο φορές στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, για να σκοράρει –και σκόραρε. Δικαιώθηκε ο Ανδρούτσος που στο δεύτερο γκολ έκανε μια φανταστική ενέργεια, άδειασε την εστία των Τούρκων από τον τερματοφύλακα και έδωσε ένα «πάρε βάλε» στον Ελιουνούσι. Δικαιώθηκε και ο Μαρινάκης που πούλησε τη χρυσοφόρο όρνιθα στους Κινέζους, τον Ιντέγιε, και είδε στον πρώτο αγώνα χωρίς αυτόν, να αντικαθίσταται με επιτυχία η δύναμη πυρός της ομάδας.

Σε έναν αγώνα τον οποίο οι Τούρκοι είχαν αναγάγει σε εθνική υπόθεση και τον παρακολούθησαν ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες, ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου ήταν καταιγιστικός, σαρωτικός –απίστευτος, σε σχέση με το κακό πρόσωπο που είχε δείξει στα τρία προηγούμενα ημίχρονα με την Οσμανλίνσπορ, δύο στο Φάληρο και ένα, το χθεσινό πρώτο, στην Άγκυρα.

Φυσικά στο ίδιο διάστημα απειλήθηκε, αλλά έδρασε ένας ακόμα δικαιωμένος, ο Λεάλι, που πραγματοποίησε τρεις καταπληκτικές επεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά ο μεταμορφωμένος Ολυμπιακός πολυβολούσε μια εστία που κατά διαστήματα έπαιρνε φωτιά, αφήνοντας πίσω το απογοητευτικό φάντασμα του ΟΑΚΑ, αλλά και την αρνητική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου στην Άγκυρα. Ήταν ένα 45λεπτο, κουραστικό, αδιάφορο, γεμάτο από αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Η οποία, τελικά, ξάφνιασε θετικά και οδήγησε στην πανηγυρική πρόκριση που ανοίγει την όρεξη για μια ευρωπαϊκή παρουσία που χρόνια ψάχνει ο Ολυμπιακός, και μέσω του Γιουρόπα.

Η χθεσινή νίκη και η ωραία εμφάνιση, λειτουργούν κατευναστικά σε μια περίοδο που ορθώνονταν οι αμφισβητήσεις για τον Μπέντο, για τις πωλήσεις πρωτοκλασάτων παικτών, για την ποιότητα του παιχνιδιού της ομάδας, για το ευρωπαϊκό της μέλλον. Και αυτός ο κατευνασμός έχει τη ίδια αξία με την πρόκριση.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)