Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Κάποιες άλλες «Ειδήσεις» πριν από τις νέες του Νίκου Χατζηνικολάου

Ο Νίκος Χατζηνικολάου κυκλοφορεί σήμερα τις «Ειδήσεις» του –και καλοτάξιδες να είναι– περίπου 34 χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να καθιερωθούν στον εκδοτικό χώρο κάποιες άλλες «Ειδήσεις», με πολύ φιλόδοξες προθέσεις, δυνατό επιτελείο και με σημαντικές μεταγραφές από τον χώρο του ημερήσιου Τύπου. Εκδότης ήταν ο Θανάσης Πώποτας, ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης επαρχιακής εφημερίδας, του Ταχυδρόμου Βόλου, που ζήλωσε τη δόξα του Λαμπράκη και του Μπόμπολα και δραστηριοποιήθηκε στην εκδοτική ζούγκλα της Αθήνας. Οι φήμες –που ενδεχομένως δεν απείχαν από την πραγματικότητα– ήθελαν τη νέα εφημερίδα να έρχεται για να αποτελέσει εκδοτικό στήριγμα του ΠΑΣΟΚ που με τη
σειρά του αναζητούσε ένα αντίδοτο στον (όχι χωρίς απαιτήσεις και άδολο) ασφυκτικό εναγκαλισμό από τα δύο μεγάλα συγκροτήματα: τον ΔΟΛ και τον Πήγασο.

Είχα την τύχη το 1983 να μετέχω σε εκείνη την εκδοτική προσπάθεια ως επικεφαλής του αθλητικού τμήματος που στελεχωνόταν από σημαντικά ονόματα του αθλητικού ρεπορτάζ: Γιάννης Ξενάκης (ο αείμνηστος φίλος και συνεργάτης που έχει φύγει, τόσο νέος, από κοντά μας), Γιώργος Καστρινάκης (και εκείνος μας άφησε πρόωρα), Γιάννης Μηνδρινός, Χρήστος Κοντός, Αντώνης Λαγός, Δημήτρης Καρύδας, Κώστας Βερνίκος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.ά. Λέω «είχα την τύχη» γιατί έζησα από μέσα το στήσιμο και την οργάνωση μιας μοντέρνας για την εποχή εφημερίδας, με δυναμισμό, οικονομική άνεση και με στόχο να καταλάβει έναν σημαντικό χώρο στον πολιτικό, συμπολιτευτικό, Τύπο μιας άκρως πολιτικοποιημένης εποχής. Και μαζί να ζήσω την εμπειρία μιας γρήγορης παρακμής και των τραβηγμάτων του χαλιού κάτω από τα πόδια της. Ο Θανάσης Πώποτας, που ενέδωσε στα κομματικά κελεύσματα της Αθήνας να γίνει εκδότης εντός των τειχών, αποδείχθηκε ανήμπορος να κρατήσει μια έκδοση μεγάλων προδιαγραφών χωρίς τη στήριξη που, πιθανώς –πιθανότατα– του είχαν υποσχεθεί.

Η τελευταία σελίδα, η δική μας...
Η εφημερίδα είχε γραφεία σε δυο αντικριστά κτίρια της οδού Μητροπόλεως. Στο ένα στεγαζόταν  το αθλητικό τμήμα, το φωτογραφικό αρχείο και οι αποκλειστικοί φωτορεπόρτερ (θυμάμαι τον Νίκο Φλώρο και τη Μέμη Γιολδάση), στο άλλο τα υπόλοιπα τμήματα και οι υπηρεσίες. Ξεφυλλίζοντας κάποια φύλλα που έχω κρατήσει, φρεσκάρω στη μνήμη μου μερικές υπογραφές: Άρης Σκιαδόπουλος, Έλλη Στάη, Έλενα Ακρίτα, Μιχάλης Ιγνατίου, Γιάννης Τζιμούρτας, ΛΟΓΟ (ο σκιτσογράφος), Ευγενία Χριστοπούλου, Διονύσης Τζεφρόνης, Νίκος Ζερβονικολάκης, Πέτρος Στάγκος, Γιώργος Λεονάρδος, Έμυ Κροκίδη, Βίκυ Σαντοριναίου, …

Ο Μουλίνος, ο Μανδραβέλης και η ταυτότητα 

Στην ταυτότητα υπήρχαν μερικά ονόματα που σήμερα προκαλούν έκπληξη. Πάω ανάποδα. Στους υπεύθυνους ύλης περιλαμβανόταν ο Χρίστος Μουλίνος και κοντά του ήταν οι Χρήστος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Σαλταβαρέας, Κώστας Ξηροκώστας, Βαγγέλης Λαλιούτης ΚΑΙ Πασχάλης Μανδραβέλης!

Κατά τα λοιπά διαβάζω ξανά μετά από 34 χρόνια: Διευθυντής Δημήτρης Κατσίμης, Διευθυντής Σύνταξης Θόδωρος Σγουρδαίος (αργότερα έγινε διευθυντής), αρχισυντάκτης Γιώργος Καραλής, αρθρογράφος Κάρολος Μπρούσαλης, καλλιτεχνικός σχεδιασμός Ανακρέων Καναβάκης, τεχνική διεύθυνση Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.

Κατά τα άλλα: Οι παλιές «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» πέθαναν (από καιρό), ζήτω οι νέες «ΕΙΔΗΣΕΙΣ». Ευχές, από καρδιάς, να είναι μακρύς ο δρόμος τους.

Διον. Βραϊμάκης

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ
Και ένα σαλόνι (πολύ κακό τεχνικά στην αναπαραγωγή από το μπλογκ) για να πάρετε μια γεύση