Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Μια ξεχωριστή Κυρία, μια ιδιαίτερη παράσταση, ένας θεατρικός άθλος...

Ωραία μου κυρία, στο Πάνθεον. Μια εξόχως επαγγελματική παράσταση, μια υπερπαραγωγή. Ωραία μου κυρία, ανεβασμένη -και φιλοξενούμενη- στο Θέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου και ΙΕΚ Νέας Ιωνίας (προσέξτε: θέατρο, θέατρο, κανονικό, όχι σχολική αίθουσα) μια παράσταση εξόχως ερασιτεχνική αλλά με επαγγελματική αρτιότητα, μια υπερπαραγωγή, με ρούχα εποχής, καπέλα, εναλλαγές σκηνικών, χορό, τραγούδι σε πλέι μπακ, αλλά άψογα ηχογραφημένα στο στούντιο του θεάτρου της σχολής και το ίδιο άψογα παιγμένα και εναρμονισμένα στη σκηνή.

Αυτό που είδαμε στο ζεστό θεατράκι μοιάζει εξωπραγματικό, φαίνεται απίστευτο. Πήγαμε να παρακολουθήσουμε μια απλή ερασιτεχνική παράσταση και βρεθήκαμε με θαυμασμό μπροστά σε ένα θεατρικό δημιούργημα που είχε πίσω του πολλή δουλειά, πολλά ξενύχτια στα σανίδι, πολλές ώρες στο (όποιο) ραφείο, πολλή χειρωνακτική εργασία και, φυσικά πολύ ταλέντο από τα παιδιά ενός ιδιότυπου θιάσου που είναι ανοικτός σε όποιον ενδιαφέρεται να
μετάσχει χωρίς διαπιστευτήρια θεατρικών δεξιοτήτων. Έτσι, ελεύθερα, χωρίς οντισιόν, χωρίς δοκιμές –φυσικά και χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση.

Εμπνευστής αυτής της υπέροχης δουλειάς, ένας νέος άνθρωπος της εκκλησίας, ένα ιερέας με προφανέστατες θεατρικές γνώσεις, τόσο ταγμένος σε αυτό το εργαστήριο όσο και στο ιερατικό του έργο. Είναι ο πατήρ Δανιήλ Γκαμουλάκος, ο εμπνευστής και ενσαρκωτής αυτού του θεατρικού άθλου.

Στην σκηνή περνούν, για τρεις ώρες, 21 ηθοποιοί, εναλλάσσονται πάνω από 60 κοστούμια (μαζί και καπέλα φτιαγμένα ένα ένα με το χέρι) και η παράσταση κυλάει, με πρόζα, τραγούδια, αλλαγές σκηνικών και ρούχων χωρίς να σκοντάφτει πουθενά. Όλα με μια έκρηξη ομαδικότητας και ενθουσιασμού. Πολλά από τα παιδιά της παράστασης είναι μικρά διαμάντια υποκριτικού ταλέντου. Και όλα –και τα 21– παραδείγματα συνέπειας και κατάθεσης ψυχής. Η υπέροχη παράσταση θα ολοκληρωνόταν αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά παρατείνεται –και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού τα καθίσματα του θεάτρου (σε μια αίθουσα καλύτερη από πολλά θέατρα του κέντρου της Αθήνας) γεμίζουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, τόσο που ορισμένες φορές χρειάζεται να μπουν και καρέκλες! 

Αξίζει να δείτε την «Ωραία μου κυρία» αυτών των ωραίων παιδιών και του ωραίου σε πράξεις ιερέα. Θα μείνει στις αναμνήσεις σας περισσότερο από οποιαδήποτε θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσετε στη ζωή σας. Το 3ο Γενικό Λύκειο-ΙΕΚ βρίσκεται στη Νέα Ιωνία (Δερμιδεσίου 121), αλλά προς την πλευρά του Γαλατσίου, κοντά στη λεωφόρο Κύμης. Αναζητείστε πληροφορίες στη σελίδα του πατέρα Δανιήλ, στο facebook, εδώ.

Τρεις απαραίτητες σημειώσεις: 1) Η είσοδος είναι δωρεάν. 2) Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας γράφει στην ιστοσελίδα της για «μια πραγματικά ξεχωριστή και ιδιαίτερη θεατρική παράσταση» 3) Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ιερού Ναού Νέας Ιωνίας δέχεται στα μέλη του νέους (και όχι μόνο) ανεξαρτήτως ταλέντου. Μετά το τέλος της παράστασης καλούνται από τα μεγάφωνα οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο Εργαστήρι, συμπληρώνοντας έντυπα αιτήσεων που υπήρχαν στην έξοδο.

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ