Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τη μέρα που ανακαλύψαμε τον ΠΑΟΚ

Ξαφνικά φέτος ανακαλύψαμε τον ΠΑΟΚ. Την ωραία μπάλα που παίζει, τις τελικές που φτιάχνει, το σερί επιτυχιών που διαμορφώνει, τη χαρά που δίνει το παιχνίδι του. Πολύ πριν γίνουν κοινή διαπίστωση όλα αυτά, τα γράφαμε εδώ (και,
ασφαλώς, δεν ήμασταν οι μόνοι) και είχαμε αναφερθεί στα χαρίσματα του φετινού Δικέφαλου. «Η Αθήνα θα νιώσει αυτόν τον ΠΑΟΚ» έγραφε η στήλη της 21ης  Σεπτεμβρίου.
Μαζί, όμως,  έχει αναφερθεί στις παλιές αγκυλώσεις τού ΠΑΟΚ, αλλά και γενικότερα της ποδοσφαιρικής Θεσσαλονίκης. Είχε μιλήσει για τη συνεχή αίσθηση κατατρεγμού και καταδίωξης που τον διακατέχει. Μια αίσθηση –στα όρια της βεβαιότητας– ότι για όλα τα προβλήματά φταίει η Αθήνα, φταίνε τα κέντρα και τα παράκεντρα που τον υπονομεύουν.
(Ασφαλώς την ίδια αίσθηση έχει και ο Άρης που μετά την ήττα στη Λαμία απειλεί –το κάνει ένα υποψήφιο στέλεχός του για την ακρίβεια–  με ξυλοδαρμούς, και διακηρύσσει ότι καμία μεγάλη ΠΑΕ δεν θέλει τον Άρη δυνατό).
Τώρα φίλοι του Δικεφάλου, όχι απαραιτήτως όλοι «ανώνυμοι», αναζητούν τα αίτια που εξηγούν πώς αυτή η έξοχη ομάδα βρίσκεται 13 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Και τα βρίσκουν στη διαιτησία και στην άνιση συμπεριφορά που τον καταδίκασε με μείον τρεις βαθμούς, κάτι που δεν «συμβαίνει συχνά με άλλες ομάδες», αναφέρουν. Λες και όταν ο ΠΑΟΚ έβαζε το κεφάλι τους στο στόμα του λιονταριού, απέχοντας από τον επαναληπτικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, δεν ήξερε ότι το θηρίο θα το κλείσει.
Πλέον για τον ΠΑΟΚ σημασία έχει όχι τι έγινε και ποιος έφταιξε, αλλά το πώς αυτή η ομάδα θα διατηρήσει και θα βελτιώσει όσα πέτυχε ώς τώρα. Πώς θα πάψει να κάνει ήρωες τους αντίπαλους τερματοφύλακες, όπως λ.χ. τον Πασχαλάκη στο απίστευτο 0-1 με τα Γιάννινα στην Τούμπα (ήταν η μοναδική φορά που δεν νίκησε στα 14 τελευταία παιχνίδια).
Ο ΠΑΟΚ έχει ιστορική ευκαιρία για να χτίσει τον «αύριο» που θα φέρει με τίτλους την πλήρη αναγνώριση. Αν τη χάσει, ίσως αργήσει να την ξαναβρεί.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)