Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Γιατί αισιοδοξεί ο Καμπουράκης για το MEGA, τι ειπώθηκε χθες

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ -  ΚΑΨΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΟ - ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 20.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

Αργά το βράδυ τελείωσε, χωρίς να προκύψει αποτέλεσμα, η ενημέρωση - συνέλευση των εργαζομένων του Mega, που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Ο δικηγόρος των εργαζομένων Γ. Καρούζος εισηγήθηκε
τη διακοπή
της επίσχεσης εργασίας και την αποστολή εξωδίκου προς την επιχείρηση, το οποίο θα περιελάμβανε μια δέσμη αιτημάτων όπως για παράδειγμα να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το πλάνο της επιχείρησης, αλλά και τον χρόνο αποπληρωμής των έξι και πλέον μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους. Ο ίδιος απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα των εργαζομένων γύρω από τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την πρόταση, είπε πως θα δώσει ένα επιπλέον νομικό όπλο σε περίπτωση που η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ επιχειρήσει στη συνέχεια να καταγγείλει τις συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν κάνει επίσχεση.

Ο ίδιος είπε πως στηρίζει την πρόταση για κίνηση καλής θέλησης. Σημείωσε όμως - πως από την αρχή της υπόθεσης έως και σήμερα παρά τις προσπάθειές του και τα αλλεπάλληλα εξώδικα δεν έχει πάρει την παραμικρή απάντηση για το ποιος είναι ο συνομιλητής του από πλευράς διοίκησης ή μετόχων. Προχώρησε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι το εξώδικο, που πρότεινε εκ νέου να σταλεί σε συνδυασμό με τη διακοπή της επίσχεσης, ίσως πάει και αυτό στα αζήτητα, αλλά με τους εργαζόμενους να δουλεύουν ξανά χωρίς αντίκρυσμα.

Δίχασε

Η πρόταση δίχασε τους εργαζομένους, καθώς κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της σκεπτόμενοι μια ενδεχόμενη απώλεια αποζημίωσης και άλλων δικαιωμάτων, ενώ άλλοι εστίασαν στο γεγονός ότι αρκετοί εκ των συναδέλφων σε επίσχεση ζουν τις οικογένειές τους αποκλειστικά και μόνο από το επίδομα επίσχεσης και πως εάν διακόψουν την επίσχεση θα χάσουν και το μοναδικό τους έσοδο χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν εάν επιστρέφοντας στις εργασίες τους θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα έστω και έναν μισθό.

Ο ρόλος του Καμπουράκη

Σημαντική ήταν η παρέμβαση-αποκάλυψη δημοσιογράφου του σταθμού, όταν η συζήτηση έφτασε στα δημοσιεύματα για αλλαγή στάσης των εργαζομένων αλλά και μεγάλης αισιοδοξίας προβεβλημένων στελεχών του όπως ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο οποίος έκανε και τη γνωστή ανάρτηση στο Facebook περί αισιοδοξίας για εξελίξεις στο Mega προκαλώντας μάλιστα σωρεία δημοσιευμάτων ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δημοσιογράφος, μέλος της συνέλευσης, είπε πως επικοινώνησε με τον Δημήτρη Καμπουράκη, ο οποίος του είπε ότι στηρίζει την αισιοδοξία που μοιράσθηκε στο facebook στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κάποια ενθαρρυντικά δημοσιεύματα και ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση. Ο κ. Καμπουράκης απέδωσε την ανάρτησή του στην ανάγκη του να ανεβάσει το ηθικό του.

Μανώλης Καψής: Με 20.000 το μήνα βγαίνει (κάπως...) το δελτίο 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τοποθέτηση του Μανώλη Καψή, ο οποίος είπε προς τους εργαζόμενους πως δεν διαβλέπει κάποια αλλαγή στα μέχρι σήμερα δεδομένα. Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν υπάρξει ικανός αριθμός δημοσιογράφων που θα επιστρέψουν στον σταθμό θα γίνει προσπάθεια για να βγει μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων αλλά μόνο εάν οι μέτοχοι συμφωνήσουν στην καταβολή 20.000 ευρώ μηνιαίως για τις λειτουργικές ανάγκες του σταθμού (βενζίνη κλπ.).

Αρκετοί δημοσιογράφοι πάντως εξέφρασαν την απορία σχετικά με το πώς οργανώθηκε η συνάντηση τη στιγμή που η επίσχεση έγινε όταν η επιχείρηση χρωστούσε 4 μήνες, ενώ τώρα χρωστάει 6 και "τρέχει" ο έβδομος. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών τόνισαν ότι αφού υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί και νέο εξώδικο με τα αιτήματα που αναφέρουμε παραπάνω, η επίσχεση μπορεί να συνεχιστεί κανονικά και εάν υπάρξει σαφής απάντηση από την επιχείρηση τότε να επανεξεταστεί η στάση των εργαζομένων.

Λόγος για επιστροφή 

Ωστόσο άλλοι έκαναν λόγο για επιστροφή στις επάλξεις, έστω και χωρίς να περιμένουν τίποτα, και να επανέλθουν στην επίσχεση έναν μήνα αργότερα εάν η επιχείρηση δεν δώσει χρήματα. Οι συζητήσεις ήταν συνεχείς και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να υπάρξει η επιχειρηθείσα και από τον δικηγόρο κοινή στάση με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να δώσουν νέο ραντεβού για τη Δευτέρα, Συμφώνησαν όμως στη σύνταξη κοινής ανακοίνωσης - η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο και η οποία ακολουθεί:

Η ανακοίνωση των εργαζομένων 

«Οι υπό επίσχεση δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του MEGA συναντηθήκαμε σήμερα για να αξιολογήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται, ενόψει της πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, χωρίς οικονομικούς πόρους πέραν του επιδόματος επίσχεσης και με οικογενειακές υποχρεώσεις που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αντιμετωπιστούν.
Μετά την καταβολή με καθυστέρηση έξι (6) μηνών των μισθών Μαΐου και Ιουνίου, μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά από επίπονες προσπάθειές μας και παραστάσεις, καθώς και την εκπρόθεσμη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι υπό επίσχεση δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι:
1. Καλούμε τους μετόχους και την διοίκηση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., την οποία αναζητεί επί μήνες και χωρίς αποτέλεσμα ο νομικός μας σύμβουλος, να προσέλθουν άμεσα σε διαβούλευση με το νομικό μας σύμβουλο και με τους εκπροσώπους μας, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους αποπληρωμής των οφειλομένων αποδοχών μας.
2. Ζητούμε να μας ενημερώσουν ως οφείλουν για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ μετόχων και υποψηφίων επενδυτών, αναφορικά με την επεξεργασία σχεδίου διάσωσης του τηλεοπτικού σταθμού.
3. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του MEGA και έτοιμοι να διακόψουμε άμεσα την επίσχεση εργασίας, ώστε να επαναφέρουμε σε λειτουργία τον τομέα ενημέρωσης και τα δελτία ειδήσεων, τα οποία έχουν σταματήσει να μεταδίδονται λόγω της διακοπής μισθοδοσίας και της άρνησης της διοίκησης να καλύψει βασικές ανάγκες του τομέα Ειδήσεων (καύσιμα για τα τηλεοπτικά συνεργεία, χαρτί, συνδρομές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, λογισμικό των δελτίων ειδήσεων κ.λ.π.), υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η εξομάλυνση της μισθοδοσίας και θα δρομολογηθεί η πλήρης εξόφληση των δεδουλευμένων μας.
Οι υπό επίσχεση δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του MEGA θα έχουν νέα συνάντηση για αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ώστε να μην υπάρχουν κακόβουλα ή μη δημοσιεύματα που περιέχουν ανακρίβειες σχετικά με τις προθέσεις τους.

** Διαβάστε εδώ άλλο ρεπορτάζ των Zoornalistas που αναρτήθηκε χθες βράδυ

Ακολουθήστε τον Harddog στο facebook πατώντας εδώ