Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τα χάλια μας στην Ευρώπη

ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΑΛΙΑ

Για μια ακόμα φορά η μαθηματική πράξη που κυριαρχεί στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι η αφαίρεση. Έχουμε και
λέμε: 37 βαθμούς ο Ολυμπιακός μείον 25 του Παναθηναϊκού ίσον 12 διαφορά, μείον 21 της ΑΕΚ ίσον 16, μείον 20 του ΠΑΟΚ ίσον 17. Ένα πρωτάθλημα μονοδιάστατο, από τα κορυφαία της Ευρώπης ως προς την απόσταση ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο. Αν το έχω ψάξει καλά και δεν μου ξέφυγε κάτι –αλλά μικρή σημασία έχει– μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες μάς ξεπερνούν στην ενατένιση από τόση απόσταση τού πρωτοπόρου.

Φυσικά η μία είναι η Σκωτία, όπου παίζει μόνη της η Σέλτικ με 19 βαθμούς από τη δεύτερη, η άλλη Ουαλία όπου η διαφορά μεταξύ των κορυφαίων φτάνει στους 21 πόντους και τρίτη η Ουκρανία με 13. Τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν φυσιολογικές αποστάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μας συναγωνίζονται. Ακόμα και στη μονοκρατορία της Γερμανίας, η Μπάγερν βρίσκεται μόνο 3 βαθμούς πάνω από τη δεύτερη Λειψία. Θέλετε και μερικά δείγματα από τα καλά πρωταθλήματα; Στην Αγγλία η διαφορά πρώτης και δεύτερης είναι 5 βαθμοί, στην Ιταλία 4, στη Γαλλία 2, στην Ισπανία 4, στην Ολλανδία 5, στην Τουρκία ένας, στην Πορτογαλία 6.

Να πάμε και στα παρακατιανά; Στην Αλβανία ένας, στη Βουλγαρία 2, στην Αυστρία 2, στο Βέλγιο 2, στη Μάλτα ένας, στη Σερβία 6, στο Σαν Μαρίνο 3 κ.λπ.. Από αυτά, τα δευτερότριτα πρωταθλήματα, κοντά μας είναι μόνο η Ελβετία με 12 βαθμούς, η Σλοβακία με 12, Δανία με 11 και η Λευκορωσία με 11. Αυτή η σημερινή στατιστική πολυλογία της στήλης μπορεί να κουράζει, αλλά δίνει πιο καθαρά το σκοτεινό ποδοσφαιρικό στίγμα μας στην Ευρώπη. Για το οποίο δεν μας φταίει ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και η Κομισιόν.

Όπως δεν φταίει –τουλάχιστον φέτος– ο Ολυμπιακός επειδή τρέχει μόνος του. Και αν ακόμα δεχτούμε ότι ευνοήθηκε σε κάποια παιχνίδια (Περιστέρι, Νέα Σμύρνη) πάλι οι διαφορές θα ήταν μεγάλες ανάμεσα στις τρεις ομάδες που μπήκαν φέτος με υψηλούς στόχους και με προσδοκίες για τίτλο, αλλά ξεφούσκωσαν σαν τρύπιες σαμπρέλες.

** Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τετάρτης