Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ο Μπέντο και οι ψυχώσεις

Οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν πίνουν νερό στο όνομα του Μπέντο. Ο καλός λόγος για τον Πορτογάλο είναι σπάνιος, ο κακός κρέμεται από το δόντι και περιμένει την ευκαιρία του για να βγει. Ευκαιρίες υπάρχουν. Και αν δεν υπάρχουν εφευρίσκονται. Όχι πως δεν δίνει πάσες και αυτός για να αρχίσει η γκρίνια-ψιλή βροχή. Ο Ολυμπιακός δεν πετάει, δεν κεντάει, αλλά και δεν χάνει. Ακόμα και αν η μέρα του ξεκινήσει
στραβά, έχει τον τρόπο ώς το βράδυ να την ισιώσει – όπως έγινε προχθές με τον Αστέρα. Ο Μπέντο παλεύει για πολλούς και πολλά κάνοντας διαχείριση που δίνει νέες ευκαιρίες για γκρίνια. Πάλεψε για τον Φορτούνη, πάλεψε για τον Μάριν, πάλεψε για τον Καρντόσο. Τους δυο πρώτους αναγκάστηκε να τους παραγκωνίσει προς συνετισμό, και αυτή ήταν νέα ασίστ για παραγωγή δυσαρέσκειας.

Ο Μπέντο μοχθεί και με τη χρυσή «νεολαία» της ομάδας. Αλλά και εκεί ψιχαλίζει λόγια τού κόσμου. Γιατί ο οπαδός θέλει έτοιμες λύσεις και δεν περιμένει. Η δήλωση του Πορτογάλου ότι ο 18χρονος Νικολάου θα αποτελέσει μόνιμη λύση για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού δεν ενθουσίασε. Και άρχισε πάλι να ψιλοβρέχει γκρίνια. Αλλά ο Μπέντο είναι προπονητής με προσωπικότητα. Απτόητος κοσκινίζει την άμμο από τον ποταμό των Ακαδημιών, και από όπου αλλού, για να βγάλει ψήγματα χρυσού όπως είναι ο Μανθάτης, ο Ανδρούτσος, ο Ρέτσος, ο Νικολάου ο τερματοφύλακας Σκαφίδας.

Ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια να «φτιάχνει» παίκτες χωρίς να απειλείται στο πρωτάθλημα και κάνοντας τη δουλειά του –παίρνοντας την πρόκριση δηλαδή– στην Ευρώπη. Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν έχει μερικά παραπατήματα. Στην Κύπρο ηττήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ, αλλά είναι κέρδος ότι στην αποστολή είχε έξι παιδιά από τις Ακαδημίες. Παρόλα αυτά, η διάθεση απέναντι στον Μπέντο είναι, κατά κάποιο τρόπο, ανάλογη με εκείνη απέναντι στον Κάτανετς. Ο οποίος δεν μπορούσε να κατανοήσει την «ψύχωση για το έβδομο». Όπως ο Πορτογάλος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει ΜΟΝΟ να νικάει, να έχει πάντα πρωτιές και να φέρνει πρετ α πορτέ παίκτες. Ψύχωση η μία, ψύχωση και η άλλη.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)