Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μάρκετινγκ και σκληρό πόκερ

Ο Ολυμπιακός πουλάει αλλά δεν βιάζεται. Δέχεται προτάσεις αλλά δεν τρελαίνεται να απαντήσει. Περισσότερο δουλεύει τις μεταγραφές για εξερχόμενους παρά για εισερχόμενους. Ξέρει να κάνει υπομονή και να καψώνει τις ομάδες που θέλουν παίκτες του. Στο μεταγραφικό μάρκετινγκ αποδεικνύεται αστέρι. Ζήτησε δεκαπέντε εκατομμύρια στοχεύοντας σε ένα κέρδος περίπου 500% σε σχέση με αυτά που
είχε δώσει για να τον αποκτήσει. Και όχι μόνο αυτό: έκανε επίδειξη ψυχραιμίας και τακτικής αφήνοντας τον Μπέντο να ρίξει τόσο αχνιστά εκατομμύρια στη λασπουριά τού γηπέδου της Βέροιας –με όποιον κίνδυνο για μια ζημιά που θα μπορούσε να ακυρώσει τη διαγραφόμενη μεταγραφή στη Χαλ ή στην Κρίσταλ Πάλας (στη φωτο με τη φανέλα της δεύτερης) . Και αυτό λέγεται σκληρό πόκερ!

Ο Ολυμπιακός αφήνει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων να ωριμάζουν τόσο, που να μην μπορεί ο ίδιος να πει «όχι». Έτσι πήρε τα 16 εκατομμύρια της Σαχτάρ για τον Καστίγιο, έτσι τα 14-15 από τη Φούλαμ για τον Μήτρογλου, έτσι άλλα 15 από τη Ρόμα για τον Μανωλά, έτσι τα 10 από την Μπενφίκα για τον Σάμαρη, έτσι τα 7 της Έβερτον για τον Μιραλάς κ.λπ. Ακόμα και τον ξινισμένο Μαζουακού, που είχε χάσει την αρχική φρεσκάδα του (κυρίως τη διάθεσή του για μπάλα) και η κερκίδα άρχιζε να τον στραβοκοιτάζει, κατάφερε να τον πασάρει με πάνω από 7 εκατομμύρια στη Γουέστ Χαμ.

Ο Ολυμπιακός πουλάει, δεν ξεπουλάει. Δεν περιμένει να βγάλει στο σφυρί έναν παίκτη για να καλύψει τρύπες. Βέβαια, αυτή η τακτική έχει και τα αρνητικά της. Δημιουργούνται κενά που κάποτε δεν αναπληρώνονται. Κοντά δυόμισι χρόνια από τότε που ο Μανωλάς έκανε το άλμα για την Ιταλία, ο Ολυμπιακόςι ψάχνεται για το κέντρο της άμυνάς του. Αλλά είπαμε: είχε φτάσει τόσο ψηλά η αξία του παίκτη που δεν μπορούσε να πει «όχι».

Αν ο πρωταθλητής –που στον τομέα της οργάνωσης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο από όλες τις ελληνικές ομάδες– μπορέσει μέσα από αυτό το «πάρε δώσε» να στηρίξει και μια ομάδα που θα έχει διάρκεια και ποιότητα στην Ευρώπη, θα φτάσει στην απόλυτη επιτυχία. Ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση περνάει από την Άγκυρα. Περιμένουμε μια καλή διαδρομή.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)