Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σχέδια χτισμένα πάνω σε λάθη

Το χιονισμένο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» προσφερόταν για –έξυπνους ή εξυπνακίστικους– τίτλους στον Τύπο, αν η ΑΕΚ νικούσε στην Τρίπολη και ομόρφαινε την άσχημη αγωνιστική της εικόνα που είχε προηγηθεί: «Ομάδα παντός καιρού», «Βασίλισσα του χιονιού», «Κιτρινόμαυρη χιονοθύελλα», «Παγοθραυστικό» – τέτοια. Ποιο παγοθραυστικό; Για μια ακόμα φορά ην ΑΕΚ του Μοράις (αλλά και του Μελισσανίδη, του Μαϊστόροβιτς, του Μπάγεβιτς) ήταν σκούνα που πλέει
σε αχαρτογράφητα νερά. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ώς ποια λιμάνια ή ώς ποια βράχια θα φτάσει αυτό το ταξίδι στην αποτυχία.
Όταν ο Μοράις ήρθε στην ΑΕΚ με ξένες περγαμηνές –του Μουρίνιο, δηλαδή – φαίνεται πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβλεπε να μακροημερεύει η σχέση τους. Γιατί, εκτός από την πειθαρχία στα αποδυτήρια, του ζήτησε:

** Να νικάει, αλλά όχι με τον τρόπο που είχε νικήσει στη Λάρισα, στο τελευταίο παιχνίδι του Κετσπάγια, γιατί η εμφάνισή της, τότε, δεν του άρεσε παρά τη νίκη.
** Η ομάδα να παίζει όμορφο, επιθετικό, ποδόσφαιρο.
** Να αναδείξει νεαρούς παίκτες από τις Ακαδημίες γιατί, όπως είπε, η ΠΑΕ πληρώνει ένα σωρό προπονητές για τα φυτώριά της.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά, το όμορφο «επιθετικό ποδόσφαιρο» εκφράζεται με λανθασμένα συστήματα, λάθος παίκτες σε λάθος θέσεις και αναξιοποίητες ευκαιρίες – όπως την προπερασμένη αγωνιστική με τον Παναιτωλικό και προχθές με τον Αστέρα. Όσο για την προώθηση νεαρών παικτών είδαμε να βγαίνει από την ενδεκάδα ο Γαλανόπουλος και να μένει για δύο συνεχείς αγώνες στον πάγκο, όταν είχαν προηγηθεί 6 συνεχείς συμμετοχές του σε παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου – τέσσερις φορές σε 90λεπτα και δύο ως αλλαγή.

Το δράμα για τη φετινή ΑΕΚ είναι ότι άρχισε τη σεζόν φορτωμένη φιλοδοξίες. Για πολλούς κιτρινόμαυρους ήταν η χρόνια που η ομάδα θα επέστρεφε πραγματικά εκεί που ανήκε: στις πρωταγωνίστριες. Και έστησε τα σχέδιά της πάνω σε σωρούς από λάθη. Από την επιλογή του προπονητή ώς τη στελέχωση με νέους παίκτες. Λάθη που πρώτα και κύρια είχαν να κάνουν με τη «νοικοκυρεμένη διαχείριση». Η οποία μεθερμηνεύεται με μια λέξη: οικονομία! Ήταν η κύρια αιτία που χάλασε η συνεργασία με τον Μοντανιέ. Όπως είναι η κύρια αιτία για τις μεταγραφές που έγιναν –και που δεν αποδείχτηκαν αρκετές να γεμίσουν ράστερ της ομάδας– και τις μεταγραφές που δεν έγιναν.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Δευτέρας)