Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Στον Έθνος ξέχασαν τον Ευαγγελάτο;

ΠΟΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ - ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑ

Τα κανάλια –κάποια κανάλια, μια και δεν έχω πλήρη άποψη για όλα– δεν τίμησαν όπως έπρεπε το Σπύρο Ευαγγελάτο που εγκατέλειψε χθες τα εγκόσμια. Αλλά και στις εφημερίδες δεν είδα κάποια ζέση να τιμηθεί με τον
τρόπο που του αξίζει, ένας πολύ μεγάλος, πολυσχιδής, σκηνοθέτης –ένα τεράστιο μυαλό– που ιστορικά θα μπορούσε να σταθεί (κοντά ή λίγο μακρύτερα) στον Κάρολο Κουν. Θα περίμενα, λόγου χάρη, κάποιαν από τις σοβαρές εφημερίδες μας να έχουν πρώτο θέμα τον θάνατο του Ευαγγελάτου. Γιατί όχι; Μπορεί να έχαναν –αν έχαναν – μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες φύλλα, αλλά θα κέρδιζαν εκτίμηση και κύρος, δηλαδή αγαθά εν ανεπαρκεία σήμερα σε πάρα πολλά Μέσα ενημέρωσης.

Το Έθνος

Μεγαλύτερη αίσθηση μου προκάλεσε η πλήρης απουσία της είδησης από την πρώτη σελίδα του Έθνους. Επτά προβολές έχει το πρωτοσέλιδο (περιλαμβανομένων του πρώτου θέματος και της αναφοράς στο ένθετο περιοδικό) και ουδεμία αναφορά για τη μεγάλη απώλεια στην πνευματική ζωή του τόπου. Μήπως επειδή δεν σήκωνε και δεύτερο «καλλιτεχνικό» θέμα, μετά την υποσέλιδη προβολή για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ; Δεν στέκει. (*)

Ξεχώρισαν τα Νέα

Αντίθετα, τα Νέα είχαν τη μεγαλύτερη προβολή και το πιο ενδιαφέρον αφιέρωμα (μαζί με ωραία φωτογραφική κάλυψη) στον μεγάλο σκηνοθέτη, σχετικά με τον οποίο μίλησαν στην εφημερίδα οι Φέρτης, Κιμούλης, Καταλειφός, Γεωργουσόπουλος κ.ά.
Κατά τα άλλα:

** Η Εφημερίδα των Συντακτών, η Καθημερινή, η Αυγή είχαν ένα δυνατό δίστηλο, με φωτογραφία του εκλιπόντος, στη βάση της πρώτης σελίδας τους.
** Ο Ελεύθερος Τύπος ανάφερε το γεγονός σε «φάσα», στη βάση της σελίδας και η Δημοκρατία το ίδιο (αλλά λίγο μεγαλύτερη σε πλάτος η προβολή)
 ** Ο Ριζοσπάστης έκανε μονόστηλη αναφορά στην πρώτη του σελίδα, μικρή αλλά σημαντική για τον τρόπο που προβάλει καθημερινά τα θέματα πέρα από την πολιτική επικαιρότητα και τις κομματικές θέσεις.
** Η Εσπρέσο αφιέρωσε επίσης ένα μονόστηλο με τίτλο «Το θέατρο θρηνεί για τον Ευαγγελάτο», αλλά στο σύντομο κείμενο τριών αράδων που τον συνόδευε, δεν βρήκε τίποτα πιο ενδιαφέρον να προσθέσει (για το έργο του, τον ακαδημαϊκό του τίτλο κ.λπ.) από το να θυμίσει την οικογενειακή τραγωδία με τον γιο του και τον τρόπο που συντελέστηκε.

(*) Στην περίπτωση του «Έθνους» κρατάω τη μικρή επιφύλαξη για την πιθανότητα σε δεύτερη έκδοση να έγινε αλλαγή στο πρωτοσέλιδο και να αναφέρθηκε εκεί ο θάνατος του Σ.Ε. Μικρό αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν θέλω να είμαι άδικος. 

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Τι είναι για τα κανάλια ο θάνατος ενός θεατράνθρωπου;
2) Ο Θ. Αγγελόπουλος, οι ρεπούμπλικες, ο πυροβολισμός - η μεγάλη σκηνή... (βίντεο)