Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Έχει το «πακέτο» για να φτάσει

Σε ένα πρωτάθλημα-μαραθώνιο, όπως το κορυφαίο ευρωπαϊκό του μπάσκετ, ο Ολυμπιακός είναι ό,τι πιο αξιόπιστο υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ευρωλίγκα. Μια ομάδα που πατάει γερά, χάνει δύσκολα, φέρνει «διπλά» και νικάει μέσα στη Βαρκελώνη ακόμα και χωρίς το μεγάλο ηγέτη της, τον Σπανούλη. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι ομάδα και όχι άτομα. Και γιατί, όπως έχει δηλώσει ο Σφαιρόπουλος, αποτελεί ως σύνολο μια ομάδα-δόρυ. Προχθές
στην Ισπανία «έλειπε η αιχμή του δόρατος» σύμφωνα με όσα είπε ο Σφαιρόπουλος, αλλά ο πρωταθλητής νίκησε, αφού τραμπαλίστηκε για μικρό διάστημα ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Έλλειψε ο ηγέτης του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Βαρκελώνης; Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, όχι. Ανατρέχοντας στη εξέλιξη του αγώνα, όμως, διαπιστώνεις ότι η απουσία του ήταν αισθητή –ίσως και επικίνδυνη– σε καθοριστικά σημεία. Όπως τότε που ήταν στο σκορ τρεις πόντους μπροστά και βρέθηκε έξι πίσω (64-58), χωρίς να υπάρχει ο παίκτης –ο αρχηγός δηλαδή– που με καθαρό μυαλό θα μπορούσε να ηρεμήσει το παιχνίδι.

Κρίνοντας με τα δεδομένα της στιγμής, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα για την τελική τετράδα. Αλλά, βέβαια, σε μια διοργάνωση με πολλή τρέλα και αλλεπάλληλες απροσδόκητες ήττες, οι προβλέψεις έχουν ρίσκο. Παράδειγμα η ΤΣΣΚΑ. Στο ξεκίνημα έδειχνε ακατανίκητη, μια ομάδα-μοντέλο, ένα σύνολο αλύγιστο. Και μετά ο τραυματισμός του Ντε Κολό και η διαχείριση που έγινε στον Τεόντοσιτς έφεραν την απορρύθμιση.

Γι’ αυτό, η συνέχεια θέλει προσοχή – και ο Ολυμπιακός του Σφαιρόπουλου το ξέρει. Είναι μια ομάδα σοβαρή που έχει τον τρόπο να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της και να παίρνει προσφορά από τον καθένα. Παράδειγμα ο Παπαπέτρου και ο Παπανικολάου που, ίσως, είναι οι παίκτες με τη μεγαλύτερη βελτίωση. Και ανάμεσα στο σύνολο ξεπηδούν μονάδες που γίνονται υπεροπολύτιμες. Προχθές, λόγου χάρη, στη Βαρκελώνη ο Γουότερς αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πολύ χρήσιμη χειμερινή προσθήκη.

Με αυτό το σύνολο, αυτήν τη σοβαρότητα, ο Ολυμπιακός όλο και περισσότερο καθαρίζει την ορατότητα στον δρόμο προς το φάιναλ φορ. Προς το παρόν δείχνει ότι έχει όλο το «πακέτο» για να φτάσει στην Πόλη –ή όπου αλλού γίνει η τελική φάση.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ