Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Για λύπηση

Ο βαθμολογικός πίνακας της Σούπερ Λίγκας λέει ότι το πρωτάθλημα αναβαθμίστηκε, ότι έγινε πλουραλιστικό: 2ος ο Πανιώνιος, μαζί του η Ξάνθη και από κάτω τους Παναθηναϊκός ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Απίστευτο; Πιστέψτε το ότι έτσι είναι ο πίνακας, αλλά ουδείς έχει την αφέλεια να δεχτεί ότι αυτό το ψωραλέο, ψοφοδεές, πρωτάθλημα έχει ψηλώσει επειδή ανέβηκαν σκαλοπάτια δυο μικρομεσαίες (και άξιες)
ομάδες του. Απλώς, συνεχίζουν να κατεβαίνουν κουτρουβαλιαστά εκείνες που θα έπρεπε να το κρατούν όρθιο και στοιχειωδώς ψηλότερα.

Το πρωτάθλημα μίκρυνε και αυτό δεν συνέβη από τη μια ημέρα στην άλλη. Η φθορά ήρθε αργά, σταδιακά, διαβρωτικά. Αν και το ελληνικό ποδόσφαιρο ουδέποτε υπήρξε Βενετία, το σίγουρο είναι ότι σταθερά βουλιάζει. Η παλιά πολιτεία μερικά χιλιοστά το χρόνο (δέκα λένε οι δορυφορικές μετρήσεις), το ποδόσφαιρο μερικά μέτρα κάθε Σαββατοκύριακο. Το κυριακάτικο ντέρμπι στη Λεωφόρο ήταν μια ακόμα βυθομέτρηση της Σούπερ Λίγκας. Η οποία βρέθηκε πάλι πολύ βαθιά καθώς δύο (θεωρητικά από τις κορυφαίες) ομάδες της προκαλούσαν θλίψη.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να τις φέρει μισό βήμα πιο κοντά στον Ολυμπιακό, φαίνονταν ευχαριστημένες με το «Χ» και τρομαγμένες μη χάσουν τον βαθμό της άφεσης αμαρτιών. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πριν από ένα δικό τους παιχνίδι υπήρξε απώλεια του Ολυμπιακού και αυτές δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Ήταν η τρίτη. Δηλαδή:

** Όταν ο Ολυμπιακός έχασε στη Λάρισα (Κυριακή 25/9), την επομένη ημέρα (Δευτέρα) η ΑΕΚ κλώτσησε τη μεγάλη ευκαιρία να σκαρφαλώσει στη πρώτη θέση, αγχώθηκε, μπουρδουκλώθηκε στο ίσιωμα και κατάληξε στο 0-0 τού ΟΑΚΑ με τον Ηρακλή.
** Και όταν οι πρωταθλητές σκόνταψαν στο Φάληρο με την Κέρκυρα (0-0) το μεσημέρι της 27ης Νοεμβρίου, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Παναθηναϊκός άφηνε δυο βαθμούς στη Νέα Σμύρνη που παραλίγο να ήταν τρεις καθώς ισοφάρισε 1-1 στις καθυστερήσεις.

Το πρωτάθλημα είναι άρρωστο, με άρρωστες –αγωνιστικά και ψυχολογικά– ομάδες που τρέμουν στον ίσκιο τους. Δεν είναι δυνατόν δυο τόσα μεγάλα ιστορικά ποδοσφαιρικά μεγέθη τής χώρας να παρουσιάζουν αυτό το θέαμα. Για το οποίο οι περισσότεροι είμαστε εκ προοιμίου βέβαιοι ότι θα δούμε. Και πέσαμε μέσα. Αν ήταν στοίχημα, ούτε τα λεφτά μας θα παίρναμε.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ