Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η επιστροφή του Γιάννη

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι εδώ. Ο Μπουρούσης της Λαμποράλ –ο παίκτης που πέρσι είχε σηκώσει μια ολόκληρη ομάδα στους ώμους του και την έτρεξε ως το φάιναλ φορ– βρήκε το βράδυ της Τρίτης το χαμένο κομμάτι του εαυτού του: το κομμάτι του ηγέτη. Η ανάκαμψη ήρθε την κατάλληλη στιγμή, όταν ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε απέναντι στην Μπαρτσελόνα τη συνέχειά του στη φετινή διευρυμένη Ευρωλίγκα. Σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι ο Μπουρούσης βρήκε τον υπερθετικό
βαθμό του και έγινε αυτό που ξέραμε από τα χρόνια του στον Ολυμπιακό: ο Μπουρούσαρος! Έβγαλε πόντους, έδωσε ασίστ, έπαιξε άμυνες, εξουδετέρωσε παίκτες, έμεινε στο παρκέ για πάνω από τα 3/4 του αγώνα, έκοψε με τάπες (μια από αυτές καταπληκτική στο τελευταίο δίλεπτο) και ήταν η κολόνα πάνω στην οποία χτίστηκε η νίκη του Παναθηναϊκού.

Για τον Μπουρούση αυτή η εμφάνιση ήταν το ιδανικό φάρμακο για την ψυχολογία του, που αν δεν είχε καταρρεύσει, είχε κλονιστεί. Γιατί:

** Ήταν μεγάλο το βάρος της προσδοκίας τού Παναθηναϊκού να πάρει από αυτόν ό,τι και η Λαμποράλ πέρσι, όταν ο Έλληνας σέντερ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος και μπήκε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας. 
** Και, ακόμα, ήταν μεγάλη γι’ αυτόν η πίεση της αίσθησης ότι έπαιζε χωρίς να έχει την απόλυτη αποδοχή του κόσμου της ομάδας του, ένα δυναμικό μέρος του οποίου τον αρνείται, βγάζει στο τραπέζι τις παλιές διαφορές (με εκείνη τη χειρονομία που σήμαινε «σε δέκα μέρες θα τα πούμε») και δεν τον στηρίζει. 

Γι αυτό, η καλύτερη εμφάνιση του Γιάννη από τότε που ντύθηκε τα πράσινα του Παναθηναϊκού (με συμμετοχή 32΄:37΄΄, όταν η προηγούμενη ήταν με τη Ρεάλ 24΄:31΄) ανοίγει τον δρόμο στον «Μπουρούση της Λαμποράλ» και στην προοπτική να γίνει ο ηγέτης σε μια ομάδας που οικοδομείται τη φετινή χρονιά, σχεδόν από τα θεμέλια. Μακάρι αυτή η εμφάνιση να είναι η βάση της συμφιλίωσης με τον σκληρό πυρήνα των αρνητών του. Για το καλό του ίδιου. Φυσικά και για το καλό του Παναθηναϊκού, του μπάσκετ και της Εθνικής.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)