Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Βραχυκυκλώνεται αλλά προχωράει

Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΞΑΝΑΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ», ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

Το Καραϊσκάκη είναι έδρα-φρούριο. Αυτό λένε πειστικά οι αριθμοί. Τo τι λέει η αγωνιστική εικόνα είναι μια άλλη ιστορία. Προχθές ο Ολυμπιακός δεν άρεσε. Δηλαδή, πάλι δεν άρεσε. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο βασικός υπαίτιος που ένα ακόμα παιχνίδι τού
πρωταθλήματος (γενικά και όχι μόνο του πρωταθλητή) δεν βλεπόταν. Η Ξάνθη δικαιολόγησε τη βαθμολογική της θέση και του έβαλε δύσκολα. Τα οποία θα γίνονταν δυσκολότερα αν ο Βασιλακάκης δεν έχανε τη μεγάλη ευκαιρία του 32΄.
Ο Μπέντο δήλωσε ευχαριστημένος για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Προφανέστατα με αυτό δείχνει ότι η άμυνα αποτελεί το μεγάλο του άγχος, που ώρες και φορές γίνεται εφιάλτης. Όπως στα Χανιά με τον Πλατανιά, λόχου χάρη. Και ακόμα δήλωσε αισιόδοξος ότι τα καλύτερα από πλευράς ποιότητας, έρχονται. Θα δούμε, θα δείξει, θα φανεί…. 

Προς το παρόν έχει πρακτική σημασία ότι ο Ολυμπιακός, ακόμα και στα παιχνίδια που τον βραχυκυκλώνουν (ή που αυτοβραχυκυκλώνεται) καθαρίζει και προχωράει. Κάτι, φυσικά, που δεν συμβαίνει με τους άλλους τρεις. Οι οποίοι όταν τους στραβώσει το παιχνίδι –και τους στραβώνει συχνά– λειτουργούν σαν γκαζιέρα με βουλωμένο μπεκ.

Στους απαιτητικούς Ολυμπιακούς δεν αρκούν οι νίκες – θέλουν και ποιότητα από την πιο ακριβή ομάδα της Ελλάδας. Όμως, έχει τη σημασία του ότι ο πρωταθλητής εξασφάλισε πάλι διψήφια διαφορά βαθμών από τη δεύτερη θέση. Και ότι στο Φάληρο έχει μια τεράστια γραμμή αήττητων αγώνων πρωταθλήματος που άρχισε από τον Δεκέμβρη του 2014 και διαμορφώνεται από 33 νίκες σε 34 παιχνίδια.

Θα πείτε, αρκετές από αυτές ήρθαν με γκολ και ανατροπές στο δεύτερο ημίχρονο. Αλλά αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση και μέταλλο ομάδας που παλεύει ώς το τέλος. Ας ξεπερνούσαν τα βραχυκυκλώματά τους και οι άλλοι, και ας καθάριζαν τις νίκες ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά δεν… 

Πόσες φορές, Μαρίνο; 

Η αντιδιαστολή όσων αναφέραμε πιο πάνω είναι ο Παναθηναϊκός. Που βραχυκυκλώνει, αποσυντονίζεται και στο τέλος καίγεται. Όπως χθες στην Κέρκυρα. Πίεσε, προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε, μπλοκαρίστηκε. Κινήθηκε, δηλαδή, στη γνωστή γραμμή που τον οδηγεί στα αδιέξοδά του. Για μια ακόμα φορά ο Μαρίνος Ουζουνίδης είπε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά. Γνωστό αυτό. Άγνωστο είναι το πότε. Και το ποιος θα τα αλλάξει. Μόνος του ο Ουζουνίδης δεν φτάνει.

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Δευτέρας)