Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μια πατρίδα για τους Καταλανούς

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που η Ελλάδα αναστέναζε για τις αποφάσεις του δύσκολου Γιούρογκρουπ, σε μια διαφορετική αίθουσα του ίδιου κτιρίου στις Βρυξέλλες κάποιοι άλλοι μετρούσαν εχθρούς και φίλους. Αντιπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας έγιναν δεκτοί από
επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησαν σ’ ένα κοινό μεγαλύτερο των 350 αξιωματούχων, εκ των οποίων 40 ήταν εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Στόχος τους, να ενημερώσουν όσο γίνεται καλύτερα για την πρόθεσή τους να διοργανώσουν μέσα στο 2017 δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, με παράλληλη αποδοχή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Η είδηση, όπως είναι φυσικό, πέρασε στα ψιλά. Σε άλλη αίθουσα των Βρυξελλών είχε το νου της η Ελλάδα εκείνο το βράδυ. Κι όμως, αυτή η εξέλιξη μπορεί να αλλάξει τον ευρωπαϊκό χάρτη και να πυροδοτήσει αντιδράσεις το ίδιο άμεσες, όπως και στη χώρα μας.

Ήδη οι Καταλανοί πανηγυρίζουν που οι Ευρωπαίοι τους αποδέχονται ως συνομιλητές, είναι ένα είδος αναγνώρισης που δεν είχαν πετύχει ως τώρα. Κι αυτό παρά την οργή του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, ο οποίος ουσιαστικά νιώθει σα να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του. Στην Καταλονία από την αρχή του χρόνου βρίσκονται όλοι στη θέση που βρέθηκαν οι Έλληνες την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015: Ο καθένας όχι μόνο οφείλει να έχει γνώμη, αλλά και να την εκφράσει δημόσια. Ουδέτεροι δεν γίνονται αποδεκτοί, είτε είσαι υπέρ, είτε κατά. Ο αναβρασμός αυτός δεν έχει περάσει απαρατήρητος από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι το τελευταίο που θα ήθελαν είναι αστάθεια κι ένα αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα σε μία ακόμη χώρα, πέραν αυτών που έχουν προγραμματισμένες εκλογές (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) ή ενδέχεται να έχουν μέσα στο χρόνο (Ιταλία, Ελλάδα).

Περιμένοντας την τοποθέτηση του Μπερτομέου

Η καταλανική αντιπροσωπεία ήταν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο: Ο πρόεδρος Κάρλες Πουιτζεμόντ, ο αντιπρόεδρος Οριόλ Χουνκέρας και ο υπουργός εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα. Όλοι τους τακτικοί θαμώνες του «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, έστω και για πολιτικούς λόγους. Ο Πουιτζεμόντ, γεννημένος στη Χιρόνα, δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της Μπάρτσα, ωστόσο έχει δηλώσει με χιούμορ ότι διαθέτει περισσότερες φωτογραφίες με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου παρά με τη… σύζυγό του!

Ο Πουιτζεμόντ δεν κρύβεται: Η Μπαρτσελόνα μπορεί να αποτελέσει τον βασικό λίθο, πάνω στον οποίο θα δομηθεί η καταλανική ανεξαρτησία. Το γνωρίζουν κι οι πέτρες ότι η Μπαρτσελόνα έχει συνδέσει το όνομά της με τον καταλανικό εθνικισμό, πλην όμως οι κινήσεις που απαιτούνται είναι εξαιρετικά λεπτές. Μια σαφής δήλωση στήριξης από τον Μπαρτομέου την κρίσιμη στιγμή μπορεί να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του «ναι». Αντίθετα, μια δήλωση «ουδετερότητας» μπορεί να οδηγήσει πολλούς Καταλανούς σε δεύτερες σκέψεις, σχετικά με το αν θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο αν αποφασίσουν να βαδίσουν το δρόμο της ανεξαρτησίας.

Η Ευρώπη, πάντως, έχει αρχίσει να αλλάζει τη στάση της απέναντι στους Καταλανούς. Το 2015, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ένας λεπτομερής «οδικός χάρτης» με ημερομηνίες και βήματα για την καταλανική ανεξαρτησία, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες το αντιμετώπισαν με ψυχρότητα. Η Γερμανίδα Μέρκελ και ο Βρετανός Κάμερον είπαν μ’ ένα στόμα ότι οι Καταλανοί θα πρέπει να σκεφτούν πως, αν γίνουν ανεξάρτητο κράτος, χάνουν τα προνόμια του πολίτη της Ε.Ε. και θα πρέπει να κινήσουν από την αρχή τη διαδικασία να γίνουν μέλος της. Κάτι που μπορεί να μην γίνει και ποτέ, αν η Ισπανία βάλει βέτο. Σε μια Ευρώπη, όμως, όπου οι Βρετανοί ήδη είναι εκτός και Ολλανδοί, Γάλλοι ετοιμάζουν δημοψηφίσματα αν υπάρξουν συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα, τέτοιες κορώνες δεν ακούγονται πια. Οι υπόλοιποι Ισπανοί, βέβαια, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Οι βουλευτές του κόμματος του Ραχόι στο ευρωκοινοβούλιο «προειδοποίησαν» τους συναδέλφους τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με επίσημες επιστολές να μην παραβρεθούν στην συνάντηση αυτή, την οποία χαρακτήρισαν άτυπη και ασήμαντη. Πολλοί σπεύδουν να ταυτίσουν τον Πουιτζεμόντ με τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Ευρώπης, τους Ολλανδούς και Γερμανούς ακροδεξιούς, καθώς και τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Τους κατηγορούν ότι στην ουσία θέλουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., όσο κι αν φωνάζουν το αντίθετο. Ο Ραχόι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να δεχτεί επίσημο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισπανικό σύνταγμα.

Ο ρόλος του ποδοσφαίρου 

Σημαντικό ρόλο, πάντως, αναμένεται να παίξει και το ποδόσφαιρο, και κυρίως το… πού θα παίζει η Μπαρτσελόνα αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί. Η ιδέα να συνεχίσει να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα (όπως η Μονακό αγωνίζεται στη Γαλλία ή η Ντέρι Σίτι στην Ιρλανδία) κερδίζει φίλους, αφού μια καταλανική λίγκα με την Μπάρτσα, την Εσπανιόλ, τη Χιρόνα, την Ταραγόνα κινδυνεύει να αποδομήσει την δεύτερη πιο πλούσια ομάδα του κόσμου. Οι Ισπανοί παίζουν κι αυτό το χαρτί, λέγοντας ότι «αν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητη, τότε τα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα θα γίνονται μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ»

** ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γνώριμο «ζευγάρι» ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Μπαρτομέου (αριστερά) και ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουιτζεμόντ

Αργύρης Παγαρτάνης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)