Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Η διχόνοια στο DNA του ΠΑΟ;

Στα χρωμοσώματα του Παναθηναϊκού υπάρχει ο διχασμός. Το επιβεβαιώνει η μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Οργανωμένους και Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Το συμπληρώνει η ιστορική διαδρομή ώς τη δεκαετία τού ΄60 που σημαδεύεται από ολεθριους εμφύλιους στον σλυλλογο.
** Συνέβη το 1966 με τη μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε παναθηναϊκές παρατάξεις στις οποίες χωρίστηκαν ακόμα και οι ποδοσφαιριστές. Σπουδαίοι άσσοι βρέθηκαν απέναντι. Ο
Δομάζος, ο Καμάρας, ο Λουκανίδης, ο Σούρπης, ο Παπουλίδης κ.ά. χωρίστηκαν σε στρατόπεδα και αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες. Υπήρξαν ακόμα και παραταξιακές εφημερίδες: τα «Παναθηναϊκά Νέα» με το πλευρό των κατήγορων και ο «Παναθηναϊκός Παλμός» με τους βαλλόμενους. Μοιραία η πολύ δυνατή ομάδα του αήττητου πρωταθλήματος διαλύθηκε, για να αναδυθεί μέσα από τη μεγάλη κρίση η ιστορική «Ανανέωση» με ηγέτη τον Μίμη Δομάζο.
** Συνέβη στην Πολυμετοχικότητα, όταν η συνένωση των παναθηναϊκών δυνάμεων (τεράστιων οικονομικών μεγεθών που μπορούσαν να είναι «όλοι μαζί δυνατοί όσο ο Αμπράμοβιτς», σύμφωνα με τη δήλωση του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου) εξελίχθηκε σε ανελέητο πόλεμο. Με δεκάδες ανακοινώσεις, με μηνύσεις, με αγωγές.
** Συνέβαινε για δεκαετίες με την υφέρπουσα κόντρα ανάμεσα σε ΠΑΕ από τη μια και Ερασιτέχνη (συν μπασκετικό) Παναθηναϊκό από την άλλη. Οι δηλώσεις για έναν «ενωμένο και αδιαίρετο Τριφύλλι», ήταν σκόνη στα μάτια –κανέναν δεν έπειθε.
** Συμβαίνει και τώρα που Ερασιτέχνης και ΚΑΕ βρίσκονται, απροκάλυπτα πλέον, αντιμέτωποι. Πρόκειται για μια ανοικτή διάσταση που επισημοποιήθηκε με τη συνέντευξη του Δημήτρη Μπαλτάκου, προέδρου του Ερασιτέχνη, στο sdna.gr.
** Συμβαίνει, ακόμα, με τις ψυχρές σχέσεις ανάμεσα σε Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και τις αποτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει για αναθέρμανση.
Τώρα υπάρχει το ανοικτό μέτωπο ανάμεσα σε Οργανωμένους και την ηγεσία της ΚΑΕ. Μια διαμάχη που την πληρώνει η ομάδα μπάσκετ –καθώς στερείται ένα μεγάλο μέρος του κοινού της– σε μια περίοδο αναγέννησης, αναστύλωσης και οριοθέτησης νέων στόχων. Λες και τα παλιά παναθηναϊκά γονίδια, με τα αποθηκευμένα δεδομένα της διχόνοιας, απελευθερώθηκαν και έπιασαν δουλειά.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)