Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Φερνάντο, ο πρώτος

Δεν χρειαζόταν η αναγνώριση από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας και Στατιστικής για να δεχτούμε ότι ο Σάντος είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο για το 2016 σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο Φερνάντο μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει –και όχι μόνο για τον τρόπο που παίζουν οι ομάδες του– αλλά είναι πρωταθλητής Ευρώπης σε πείσμα όσων από αγώνα σε αγώνα του Euro πρόβλεπαν ότι θα ετοιμάσει
βαλίτσες μαζί με την «αντιπαθητική ομάδα του» και θα εγκαταλείψει τη Γαλλία. Ο Φερνάντο έμεινε ώς το τέλος της ευρωπαϊκής γιορτής, το πήρε, το σήκωσε, ξεσήκωσε κόσμο και έφυγε. Και έγινε η λατρεία ενός λαού. «Τώρα και τα έντεκα εκατομμύρια των Πορτογάλων ξέρουν το όνομά μου» λέει χωρίς κομπασμό ο «Ότο Ρεχάγκελ» της Ιβηρικής. Ένας τύπος λίγο Έλληνας, λίγο Ανατολίτης, λίγο Λατίνος που αναγνωρίζει ότι με την Ελλάδα έχει σχέσεις καρδιάς.

 Έντεκα σελίδες είναι η συνέντευξή του στην πορτογαλική «Ρέκορντ». Αυτό που δημοσιογραφικά λέμε «συνέντευξη ποταμός». Στα νερά τού οποίου κολύμπησε και η δική μας χώρα. «Στην Ελλάδα οι φίλαθλοι με αγαπούν, όπως με αγαπούν πλέον και εδώ, στη Πορτογαλία», λέει ο προπονητής που νιώθει Έλληνας –και λειτουργεί σαν τέτοιος. Απλός και λαϊκός. Λάτρης του Βέρτη! Συχνός θαμώνας του κέντρου του όταν ήταν στην Ελλάδα, αλλά και όταν ήρθε για λίγο στη χώρα μας για να παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια του πρωταθλήματος. Με τη συνοδεία από τις νότες του έχει καταναλώσει πολλά μπουκάλια ποτών και έχει κάψει ατέλειωτα πακέτα τσιγάρα – από αυτά, τα βαριά της χώρας του, τα Μπίνγκο.

Ο Σάντος έχει φίλους στην Αθήνα που δεν τους ξεχνάει. Επικοινωνεί μαζί τους, τους στέλνει μηνύματα, τους τηλεφωνεί. Σαν ένας ξενιτεμένος φίλος. Έτσι τον βλέπουμε και εμείς. Οι πολλοί. Όχι οι λίγοι, οι ολέθριοι που τον έσπρωξαν με αριστοτεχνικά σκουντήματα στην έξοδο.

Τον μπρουτάλ Σάντος, αυτόν που ντύνεται «όπως να ’ναι», με τις συντηρητικές απόψεις, με τα δυνατά αισθήματα φιλίας, τον νιώθουμε σαν έναν δικό μας άνθρωπο. Και χαιρόμαστε όπως οι Πορτογάλοι που έγινε ο «Ότο» του 2016. Και ο οποίος τώρα ανακηρύχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Ο δικόw μας Φερνάντο είναι ο πρώτος των πρώτων. Και χαιρόμαστε διπλά.