Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Τα ζυμάρια στα χέρια του Σόιμπλε

Η εβδομάδα ξύπνησε στην Ευρώπη με ένα πελώριο «ΟΧΙ» στην Ιταλία. Και με ένα «ΝΑΙ μεν, αλλά», που προκαλεί το περίεργο μείγμα ανακούφισης και ανατριχίλας από το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας. Εκεί οι
ηττημένοι ακροδεξιοί δεν είναι και τόσο ηττημένοι. Το περίπου 47% των ψήφων για το φασιστικό κόμμα της Αυστρίας διατηρεί ανέγγιχτο το αυγό του φιδιού στο εκκολαπτήριο που έστησε η πολιτική Σόιμπλε για να πολιορκήσει την ήπειρο με στρατιές ερπετών.

Στην Αυστρία το ποσοστό των ακροδεξιών στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν πάνω από 30% και τώρα αυξήθηκε θεαματικά, στην Ουγγαρία των νεόπτωχων ευρωπαϊστών είχε φτάσει στο 21% και προφανώς ανεβαίνει, στη Νορβηγία του ναζιστή δολοφόνου παιδιών, του Μπρέιβικ, είχε σκαρφαλώσει στα 23%, στη Φινλανδία στα 18% , στη Δανία έπιασε το 21%, στη Σουηδία το 13% (ενώ περσινή δημοσκόπηση το εκτοξεύει στο 25%) και –κρατηθείτε από το σοκ – στη μη «ενωμένη» Ελβετία των τραπεζών αγγίζει το 30%. Όσο για τη Γαλλία της «Μαρίας» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το ανεβάζουν πάνω από το 29%.

Για την Ευρώπη όλα άλλαξαν από τη στιγμή που η Ηγεμονία διέπλευσε τον Ατλαντικό και πέρασε από την Αμερική στα ομόσπονδα γερμανικά κράτη. Έφτιαξε το αρχηγείο της στο Βερολίνο, άλωσε τις Βρυξέλλες, και βρήκε πάμπολλες κερκόπορτες στις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες χαζοχαρούμενοι εντολοδόχοι έσπευσαν να ανοίξουν. Έτσι, οι γερμανικοί οργασμοί Φρίτσηδων βιάζουν τη λογική και τους λαούς της Ευρώπης, βρίσκοντας πάντα σε ψοφοδεή κράτη τούς περιδεείς yes men για να κάνουν υποκλίσεις και να λένε με απόλυτο συγχρονισμό, «Ναι σε όλα».

Κάποιες φορές ακούγεται κάνα βροντερό «ΟΧΙ», αλλά από τους λαούς, όχι από τις κυβερνήσεις. Όπως το δικό μας το ’15 που ταχυδακτυλουργικά μετατράπηκε σε «Ναι». Και όπως το βροντερό προχθεσινό στην Ιταλία που, βέβαια, δεν ανησύχησε –όπως ο ίδιος δήλωσε– καθόλου το χερ Σόιμπλε. Και ας είχε βάλει λίγο πριν τα χέρια του σε ξένη ζύμη, δηλαδή του αποτελέσματος που ζυμωνόταν για το δημοψήφισμα, συστήνοντας στον ιταλικό λαό το «Ναι». Όπως το είχε συστήσει και σε εμάς πέρσι, ο αρχιμάγειρας της ευρωπαϊκής κρίσης και οι συν αυτώ.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)