Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Τα δημοσιογραφικά κλισέ και οι «Εποχές» στον Παναθηναϊκό

Ο Τύπος εκφράζεται μέσα από λεκτικά κλισέ. Ακόμα και αν είσαι δημοσιογράφος που βγάζει σπυράκια με τις κλισαρισμένες φράσεις, κάποια στιγμή θα πέσεις στην ευκολία τού στερεότυπου και του κοινότοπου. Αυτό το «εποχή Ουζουνίδη» που γράφτηκε και ξαναγράφτηκε σε αρκετά δημοσιογραφικά Μέσα, αν και τετριμμένο ακούγεται βαρύγδουπο. Το αν ο Ουζουνίδης θα αφήσει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στον Παναθηναϊκό, άρα και την εποχή
του, θα το ξέρουμε σε βάθος χρόνου. Μπορούμε να μιλάμε για «Εποχή Πούσκας», «Εποχή Κυράστα», «Εποχή Στέφαν Μπόμπεκ» (για τους παλιότερους), ακόμα και για «Εποχή Όσιμ», έστω και αν δεν ευδοκίμησε (ο Βόσνιος ωστόσο ήταν μια τεράστια προσωπικότητα). Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για «Εποχή Στραματσόνι» έστω και αν ο δικός του ερχομός είχε αναγγελθεί σαν τέτοια από σάιτ και έντυπα μεταξύ των οποίων και η Καθημερινή της οικογένειας Αλαφούζου.

Η μόνη εποχή που άφησε ο κατά τα άλλα συμπαθής Αντρέα, είναι ο χειμώνας στη χειρότερη μορφή του. Δηλαδή στη μορφή παγετώνα από τον πιθανότατο αποκλεισμό στην πρώιμη φάση του κυπέλλου 2016-17. Και ας είχαν επενδύσει πολλά οι παναθηναϊκοί και ο Γιάννης Αλαφούζος σε αυτόν τον προπονητή «που έχει εμπειρίες από το δύσκολο ιταλικό πρωτάθλημα», όπως τον σύστησαν.

Βέβαια, στην παρουσίαση του Στραματσόνι, τον Νοέμβριο πέρσι, ο Αλαφούζος είχε δηλώσει ότι «το πρωτάθλημα θα κριθεί στα δικαστήρια, γιατί υπάρχει αλλοίωση» και θα έπρεπε να επιληφθεί η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ουδεμία Πολιτεία και ουδεμία Δικαιοσύνη έχει ευθύνη για την απώλεια του πρωταθλήματος, τον αποκλεισμό νωρίς πέρσι από το κύπελλο, τον πιθανό αποκλεισμό φέτος ακόμα νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά στραπάτσα και την υστέρηση κατά επτά βαθμούς στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας μετά από εννέα αγωνιστικές.

Ας περιμένουν όλοι, λοιπόν, με υπομονή και δίνοντας πίστωση χρόνου, για να δουν τι θα φέρει η «εποχή» του Ουζουνίδη. Από τον οποίο, κατ’ αρχάς, ο Παναθηναϊκός περιμένει να τον βγάλει από τον παγετώνα που έφτιαξε ο Ιταλός. Και τον έφτιαξε με ανεξάντλητη ανοχή της διοίκησης, για να φτάσουμε έτσι στη χθεσινή επίθεση οπαδών στο Κορωπί. Για την οποία, βέβαια, δεν ευθύνεται η «εποχή Στράμα». Οι ρίζες της αιτίας πάνε βαθιά.

 Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου με τίτλο «Οι "Εποχές" στον ΠΑΟ»)