Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Η πολεμοκάπηλη υστερία της Ελεύθερης Ώρας και η επικίνδυνη δημοσιογραφία

** ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΞΗ «ΠΟΛΕΜΟΣ»

** ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΕΜΟΛΑΓΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ 

Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι αγοράζουν καθημερινά την Ελεύθερη Ώρα για να μάθουν πότε θα κηρυχθεί ο πόλεμος με την Τουρκία, πότε θα γίνει επίθεση στα νησιά και πότε, πιθανόν –βαθύς πόθος αυτός–, ο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» και ο «Διάδοχος Παύλος» θα γυρίσουν στη χώρα για να την οδηγήσουν στην Κόκκινη Μηλιά. Η γραφικότητα της εφημερίδας με μεταφυσικά και παραφυσικά θέματα, έχει
παραχωρήσει τη θέση της στην πολεμική υστερία για την οποία ουδεμία αρχή ασχολείται. Η λέξεις «πόλεμος» υπάρχει σχεδόν καθημερινά, με γράμματα-τούβλα, στο πρώτο θέμα της εφημερίδας. Την εβδομάδα που τελειώνει αυτό έγινε στις 4 από τις 5 εκδόσεις της. Και την ημέρα της απεργίας αν θα μπορούσε, η Ε.Ω. θα κυκλοφορούσε φέιγ βολάν με μια μόνο λέξη: ΠΟΛΕΜΟΣ. Κοιτάξτε:

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου: «Εντολή Ερντογάν: ‘Χτυπήστε’ ελληνικό F-16 για να αρχίσει ο πόλεμος». Τρίτη 6 Δεκεμβρίου: «Ζούμε τα σημεία των καιρών. Διάλυση Ε.Ε, και πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας». Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου: «Κωδικό πολέμου ‘‘Κωσνταντινούπλη 29’’ διέταξε ο Ερντογάν». Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου: Εκλογές, Grexit, πείνα, πόλεμος.

Το πιο πολεμικό πρωτοσέλιδο 

Στη σημερινή σαββατιάτικη έκδοση η πολεμική απειλή δίνεται περιφραστικά: «Τούρκοι κατάσκοποι αποκάλυψαν το σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα». Η πολεμική υστερία της Ε.Ω. έφτασε στη μεγαλύτερη κρίση της στην έκδοση της 28ης Νοεμβρίου, όταν με τεράστια γράμματα (διακοσάρια; τρακοσάρια;) έγραφε «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ» και πλάι στην πρώτη αράδα υπήρχε η τουρκική σημαία που κυμάτιζε στον ιστό της!

Πολύ συχνά, περιφερειακά στο πρώτο θέμα, υπάρχουν παράλληλες πολεμαλαγνικές επισημάνσεις όπως «Οι Τούρκοι θα επιτεθούν στα νησιά», αλλά και… αποκλειστικές «πληροφορίες» ότι Πούτιν και Τραμπ (τον οποίο αποθεώνει η εφημερίδα) μοιράζουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής και ότι η πολεμική μας αεροπορία έστειλε μήνυμα στην Τουρκία «Θα σας πάρουμε το σκαλπ».

Την ασύδοτη πολεμοκαπηλία της Ελεύθερης Ώρας, σε εποχές πολιτικής ρευστότητας, αβεβαιότητας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, με πραγματικούς και ορατούς κινδύνους, δεν είναι να την παίρνεις για πλάκα. Καθόλου για πλάκα. Όταν η δημοσιογραφία και η γραφικότητά γίνονται επικίνδυνες, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί μαζί τους.

Ακολουθήστε τον Harddog στο Facebook