Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Τσάκισαν τώρα και το Documento

«ΟΤΑΝ ΚΛΕΒΕΙΣ ΦΥΛΛΑ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ, ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ»

Ο κόσμος της δημοσιογραφικής αρπαγής καλωσόρισε το άκαπνο στον πόλεμο των μίντια Documento. Από το δεύτερο φύλλο του γνώρισε την αγριότητα της αντιγραφής μιας αποκλειστικότητάς του πριν ξημερώσει η
Κυριακή. Στόχος η τρισέλιδη συνέντευξη του Νίκου Γκάλη στον Νίκο Παπαδογιάννη που αναπαράχθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα Κυριακής από αθλητικά σάιτ, όχι με κάποιες σύντομες περιλήψεις αλλά με μεγάλα αποσπάσματα. Και αυτό ώρες πριν η εφημερίδα κυκλοφορήσει σε όλα τα σημεία πώλησης της χώρας.

Το θέμα της αντιγραφής θεμάτων των εφημερίδων εξελίσσεται σε σημείο τριβής μεταξύ των δύο μέσων, αλλά και μεταξύ συναδέλφων. Ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος του Documento Αντώνης Φουντής, αντέδρασε έντονα με σχόλιό του στο facebook. Μεταξύ άλλων έγραψε:

«Όταν ανεβάζετε τζάμπα θέμα άλλης εφημερίδας και μάλιστα ολόκληρο, πριν ακόμη αυτή κυκλοφορήσει στα περίπτερα, αυτό δεν λέγεται ενημέρωση. Λέγεται κλοπή! Όταν κόβεις φύλλα εν γνώσει σου από τις εφημερίδες που πασχίζουν να επιβιώσουν, λέγεται ληστεία εκ προθέσεως. Έχει κάνει που έχει κάνει τόση ζημιά στα έντυπα το διαδίκτυο, ε, όχι κι αυτό παραπάει. Το θέμα δεν είναι τωρινό. Αλλά κανείς δεν το ακουμπάει και τη ζημιά τη χρεώνονται οι εφημερίδες». 

Η πλευρά των σάιτ και ένα ευτράπελο 

Από πλευράς των σάιτ υποστηρίζεται ότι η αντιγραφή θεμάτων είναι αμφίπλευρη (και αυτό ισχύει) επειδή και κάποιες εφημερίδες παίρνουν μασημένη τροφή από τις ιστοσελίδες. Ρεπορτάζ κοινής λήψης, ειδήσεις, ανακοινώσεις, δηλώσεις κ.λπ. υπάρχουν στα σάιτ και δεν είναι λίγες οι εφημερίδες που βρίσκουν έτοιμη δουλειά για τις εκδόσεις της επόμενης ημέρας. Μάλιστα δεν έχουν λείψει και τα ευτράπελα, όπως συνέβη πριν από χρόνια με περιοδικό, σε κείμενο του οποίου είχε ξεχαστεί ένα «κάντε εδώ κλικ»!

Ένα ξέσπασμα 

Στις αρχές του Νοέμβρη η Live Sport με αφορμή συνέντευξη του Μάρκους Μπεργκ η οποία αντιγράφηκε πριν ξημερώσει, είχε αφιερώσει μια σελίδα (δείτε το λινκ στο τέλος του κειμένου)  για να καταγγείλει το γεγονός, αναφέροντας ονομαστικά συγκεκριμένα σάιτ και την ώρα ανάρτησης με την οποία το καθένα είχε αναδημοσιεύσει το θέμα. Η εφημερίδα, μαζί με το σχόλιο-ξέσπασμα, παρέθετε τη γνώμη του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ Απόστολου Τσαλαπάτη, ο οποίος ανέφερε ότι ένα κείμενο που δημοσιεύεται σε εφημερίδα «αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι παράνομη η αναδημοσίευσή του χωρίς την άδεια του δημιουργού». .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG
1) Όταν τα σάιτ κλέβουν στις 5 το πρωί 
2) Δραματική έκκληση δύο περιοδικών ποικίλης ύλης: «Μη μας αντιγράφετε, ο κλάδος καταρρέει»!