Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ένα πικρό (αλλά δυνατό) πρωτοσέλιδο

Το πρωτοσέλιδο του Goal είναι το καλύτερο, το πιο ωραίο –ωραίο μέσα στην πίκρα που σταλάζει– στον σημερινό Τύπο, αθλητικό και πολιτικό. Ίσως και ένα από τα καλύτερα της εφημερίδας από την ημέρα της έκδοσής της. Πέρα από την έμπνευσή του (με τον Χριστό στον λόφο του Κορκοβάντο να κρατάει στην αγκαλιά του ρέπλικα αεροπλάνου, συμβολίζοντας προφανώς αυτό που πήρε τη ζωή μιας ολόκληρης ομάδας, της Σαπεκοένσε και των
συνοδών της), αποπνέει ευαισθησία. Και εκφράζει τη θλίψη που νιώσαμε στην άλλη άκρη της γης για την τραγωδία πάνω από 70 ανθρώπων. Και για την τύχη που τους χτύπησε μέσα από τη χαρά της πρόκρισης στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα. Την οποία αν δεν είχαν πάρει, τώρα θα ζούσαν!

Τα στιγμιότυπα που είδαμε από τον ημιτελικό της Σαπεκοένσε της περασμένης Πέμπτης με την αργεντίνικη Σαν Λορέντσο, αυτόν που της άνοιξε την πόρτα για τον διπλό τελικό, και μαζί για τον κόσμο που δεν έχει επιστροφή, συγκλονίζουν. Η τύχη σε εκείνον τον αγώνα χαμογέλασα πλατιά –σαρδόνια αποδεικνύεται τώρα– στη βραζιλιάνικη ομάδα.

Που σώθηκε πολλές φορές από τις μανιασμένες επιθέσεις των Αργεντινών, γλίτωσε από δοκάρι και ο τερματοφύλακάς της έκανε έναν σωρό καταπληκτικές επεμβάσεις, μια από τις οποίες στο 95΄. Ήταν ο Ντανίλο, ένας από τους διασωθέντες τυχερούς-άτυχους, γιατί εξέπνευσε στο νοσοκομείο που διακομίστηκε, λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τη σύζυγό του!

Προσωπική άποψη, χωρίς ιδιαίτερη σημασία: το εξαιρετικό πρωτοσέλιδο του Goal θα αγκάλιαζε την τελειότητα αν ήταν μονοθεματικό, χωρίς τα μικρά «χτυπήματα» στη βάση της σελίδας. Το ξέρω: η αγωνία για το «μανταλάκι» είναι καθημερινή και μόνιμη για κάθε επιτελικό μιας εφημερίδας. Που προσπαθεί να στοχεύσει σε πολλούς χώρους πιθανών αναγνωστών. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν σε αφήνουν να ρισκάρεις για την έμπνευσή σου, για την αισθητική σου.
Όπως, λόγου χάρη, το έκανε η επιτυχημένη Spoptime, της εποχής Χάρη Ξύδη, που με μονοθεματικό πρωτοσέλιδο για τον θάνατο του Ελύτη ξεπούλησε. Όπως θα ξεπουλούσε αν είχε πρώτο θέμα Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ.