Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Όταν τα σάιτ... κλέβουν στις 5 το πρωί!

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ LIVE SPORT KAI MIA ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ

Έντονα αντιδρά η Live Sport στην έκδοση της Τετάρτης για τις αλλεπάλληλες αντιγραφές αυτούσιων αποσπασμάτων από αποκλειστικά δημοσιεύματά της – αλλά και από κείμενα άλλων εφημερίδων. Αφορμή απετέλεσε συνέντευξη που έδωσε ο Μάρκους Μπεργκ στη Live (και στη SportDay) και τα επίμαχα σημεία της οποίας –που είχαν "χτυπηθεί" στο πρώτο της θέμα–, αναρτήθηκαν ΑΞΗΜΕΡΩΤΑ από όλα τα μεγάλα αθλητικά σάιτ (φυσικά και τα
μικρότερα). Οι αναδημοσιεύσεις άρχισαν στις ιστοσελίδες από τις 5 τα ξημερώματα και έτσι πολλές ώρες πριν η εφημερίδα φτάσει στα χέρια των αναγνωστών της η συνέντευξη ήταν ήδη δημοσιευμένη αλλού! Για το θέμα η Live αφιερώνει στη σημερινή της έκδοση μία σελίδα και μεταξύ άλλων γράφει:
 «(…) Η Live ανοίγει σήμερα ένα θέμα που αφορά πιθανότατα όλα τα έντυπα με απτή αφορμή την αναδημοσίευση των δηλώσεων του Μπεργκ. Ήταν ένα θέμα, που το είχαν μόνο η Live και η Sportday, το οποίο μάλιστα αξιολογήθηκε κι έγινε το πρώτο της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας. Αυτό, το πρώτο θέμα της εφημερίδας, σε πλήρη ανάπτυξη και πιστή αντιγραφή, '’βγήκε στον αέρα’’ από ιστοσελίδες από τις 5 το πρωί! Σε ώρα που οι εφημερίδες δεν είχαν καν κυκλοφορήσει σε Αθήνα και Πειραιά –πόσο μάλλον στην περιφέρεια. Μάλιστα σε μια ιστοσελίδα υψηλής αναγνωσιμότητας, δεν αναφέρεται ούτε η πηγή –στις άλλες υπάρχει. Εν προκειμένω –και δεν είναι η πρώτη φορά– δεν γίνεται λόγος για ρεπορτάζ, ούτε για είδηση ούτε για “διαρροή” κοινής λήψης, αλλά ΤΟ ΘΕΜΑ της εφημερίδας, που το ανέδειξε και αυτό όπως και πολλά άλλα ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ (αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «αποκλειστικά»), μέσα από μια κοστοβόρα γραμμή παραγωγής. Αν και μη σύννομη, η αναπαραγωγή των θεμάτων ούτε μπορεί να αποφευχθεί ούτε υπάρχει διάθεση να μην κατανοείται η "ανάγκη" ενημέρωσης. Αλλά όλα πρέπει να γίνονται με σεβασμό και όριο».

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ 

 Η Live ζήτησε την άποψη του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ Απόστολου Τσαλαπάτη, ο οποίος δήλωσε:
«Ένα κείμενο που δημοσιεύεται σε μία εφημερίδα αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου Μέσου. Και είναι παράνομη η αναδημοσίευσή του χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το ίδιο ισχύει για τις τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές και τις ιστοσελίδες. Μία απλή αναφορά ενός πρωτοσέλιδου, ή τίτλων θεμάτων σε πρωινές εκπομπές είναι κατανοητή. Είναι όμως παράνομο να δημοσιεύεται το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ή μιας συνέντευξης χωρίς την άδεια της εφημερίδας ή του δημιουργού. Πολλές φορές, μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύσεις χωρίς να αναφέρουν την “πηγή”. Αν το έγραψε η τάδε εφημερίδα ή η τάδε ιστοσελίδα. Σε κάθε περίπτωση, μία εφημερίδα ή μία ιστοσελίδα το μόνο που μπορεί να κάνει για να προστατέψει το προϊόν της και τα κείμενα των δημιουργών της (σ.σ. δημοσιογράφων) είναι να κινηθεί δικαστικά. Η αντιγραφή και η λογοκλοπή είναι παράνομη και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις και αποζημιώσεις».

Η ανάλογη αντίδραση δύο περιοδικών

Σχετικά με τη λογοκλοπή θεμάτων που δημοσιεύουν εφημερίδες και άλλα έντυπα μέσα, είχαν αντιδράσει πολύ έντονα τον περασμένο Μάιο δύο περιοδικά, διαφορετικών, μάλιστα, εκδοτικών εταιριών - που μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε αντίπαλες. Με σκληρή κοινή ανακοίνωση, και σε δραματικούς τόνους, η Alpha Editions (που εκδίδει το Hello) και η Δάφνη Επικοινωνίες (ιδιοκτήτρια του ΟΚ!) καλούσαν τα σάιτ, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα να μην αντιγράφουν και αναπαράγουν  τα θέματά τους γιατί «ο κλάδος καταρρέει». Απειλούσαν μάλιστα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κάτι που όπως φαίνεται δεν συγκίνησε. Το θέμα, με την ιδιαίτερα δυναμική ανακοίνωση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το ύφος και το περιεχόμενό της, ανέδειξε ο Harddog. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.