Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Φίφτι – φίφτι; Δε νομίζω, Τάκη!

«Μύρισε» πρωτάθλημα! Το περιοδικό που ήταν αφιερωμένο στη φετινή Super League και διανεμήθηκε δωρεάν με τη χθεσινή Live Sport, μας έβαλε για τα καλά στη νέα σεζόν, που όλοι ελπίζουμε να ξεκινήσει το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Πρώτα και πάνω από όλα για το καλό του ίδιου του ποδοσφαίρου και της ίδιας της διοργάνωσης. Ο κόσμος είναι αλήθεια πως «διψάει» για μπαλίτσα. Θέλει να τη δει –επιτέλους!- να κυλάει στο χορτάρι κι
όχι να παίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Θέλει αυτό που βλέπει να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας 22 παικτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι όχι κάποιων (όχι και τόσο διάφανων) συναλλαγών έξω από αυτόν. Τον ενδιαφέρουν πρώτα απ΄ όλα ο «κίλερ» Καρντόσο, ο «βράχος» Λέσκοτ, ο αέρινος Ιμπάρμπο, ο εξαιρετικός Τζάλμα Κάμπος και πολύ λιγότερο οι ακροβασίες της ΕΠΟ, οι λεονταρισμοί του Σταύρου Κοντονή, το παραγοντικό και διαιτητικό παρασκήνιο...

Μπαλίτσα θέλει να απολαύσει ο κόσμος κι ένα πρωτάθλημα που να παίζεται «επί ίσοις όροις». Αν πειστεί γι΄ αυτό, να είστε βέβαιοι πως θα εκπλαγούν όλοι –και οι πρόεδροι των ομάδων της Super League περισσότερο- από τον αριθμό των (χιλιάδων) θεατών που θα επιστρέψουν στα γήπεδα. Οι οποίοι θέλουν να πάνε να απολαύσουν την αγαπημένη τους ομάδα κι όχι ένα παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά. Είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη.

Οι εκλογές στην ΕΠΟ είναι προ των πυλών. Στο παρασκήνιο παίζεται «χοντρό» παιχνίδι... Κανονικός πόλεμος! Με προπαγάνδα, παραπληροφόρηση, μπλόφες, και φυσικά συναλλαγές. Όλα για να βγουν τα «κουκιά»... Τα οποία θα οδηγήσουν στη διοίκηση της ΕΠΟ και στο «αντικείμενο του πόθου», που δεν είναι άλλο από τη διαιτησία. Η οποία διαιτησία αποτελεί από την πρώτη κιόλας μέρα που παίχτηκε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τη μόνιμη εστία αντιπαράθεσης μεταξύ των ισχυρών. Όσοι προλάβατε και διαβάσατε το περιοδικό-αφιέρωμα της Live στο πρωτάθλημα, είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε ιστορίες διαιτητικής τρέλας από την πρώτη κιόλας ημέρα ίδρυσης της Α΄ Εθνικής. Με όποια διοίκηση («κόκκινη», «πράσινη» ή «κίτρινη») κι αν ήταν στο τιμόνι της ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το μέγα ζητούμενο, όμως, δεν είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς... Έτσι δεν πάμε πουθενά και σε λίγους μήνες την ίδια ακριβώς κουβέντα θα κάνουμε. Ανάλογα με το ποιoς θα ελέγχει τη διαιτησία και ποιoς θα είναι «στην απέξω». Το στοίχημα είναι να παιχτεί το παιχνίδι στα ίσα. Αλλά πόσοι από τους προέδρους των ισχυρών της Super League έχουν αυτή την άποψη; Πολύ φοβάμαι... κανένας! Λάθος: Δεν το φοβάμαι, είμαι βέβαιος γι΄ αυτό! Το φίφτι-φίφτι είναι για τους ρομαντικούς. Όχι για παιχνίδια εξουσίας και δύναμης, όχι για συγκρούσεις επαγγελματικών συμφερόντων σαν αυτές που παρακολουθούμε καθημερινά σε πολλά και διαφορετικά επιχειρηματικά πεδία ανάμεσα στους τέσσερις ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου... Αρα; Μήπως δεν υπάρχει ελπίδα; Υπομονή... Θα φανεί σε λίγους μήνες!

Γιάννης Μηνδρινός 
(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)