Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η «πράσινη Δίκη» και η «κόκκινη Δίκη»

...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΜΕ ΤΟΝ ΙΒΙΤΣ

Όταν ενημέρωσα ότι θα γράψω και σήμερα σχόλιο, ήμουν αποφασισμένος να αναφερθώ στον πόλεμο ανακοινώσεων που ξέσπασε ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για ένα ανύπαρκτο (μέχρι στιγμής) θέμα του νέου πρωταθλήματος: Τη διαιτησία! Μέχρι να καθίσω στον υπολογιστή, το είχα μετανιώσει... Οχι, ρε φίλε! Δεν θα

γίνουμε όλοι μέρος του παιχνιδιού τους. Ενός παιχνιδιού που είναι βέβαιο πως θα «χοντρύνει» πολύ περισσότερο σε λίγους μήνες όταν θα έχουμε «πράσινη Δίκη» εναντίον «κόκκινης Δίκης», από δυο κανάλια με άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Κατέληξα πως όσο λιγότερο ασχολούμαστε με τέτοιου είδους επικοινωνιακά (και όχι μόνο) παιχνίδια, τόσο τα αποδυναμώνουμε...

Πάμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για μπαλίτσα. Ήθελα από καιρό να γράψω για τον Βλάνταν Ίβιτς. Μου είχε κάνει εντύπωση ο χαρακτήρας του, οι σοβαρές και μετρημένες δηλώσεις του, ο επαγγελματισμός που εκπέμπουν οι κινήσεις του, ο τρόπος που αντιμετωπίζει επιτυχίες και αποτυχίες. Στο μεταξύ μεσολάβησαν τα δυο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Και, κυρίως, η αναμέτρηση με τη Φιορεντίνα. Εναν αντίπαλο κατά τεκμήριο ανώτερο του ΠΑΟΚ, με έναν σπουδαίο προπονητή στον πάγκο της. Συνεπώς υπάρχει ένα πρώτο υλικό για να κριθεί και προπονητικά.

Το ότι ο «δικέφαλος» του Βλάνταν είναι μια ομάδα που παίζει ορθολογικά, που έχει αρχή, μέση και τέλος το είχαμε δει από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια που κάθισε στην άκρη του πάγκου. Στην πορεία προστέθηκαν αρκετά ακόμη στοιχεία. Όπως οι μετεγγραφές, για παράδειγμα. Που εξυπηρετούσαν όλες ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο το οποίο είχε στο μυαλό του ο προπονητής. Θέλετε άλλο παράδειγμα; Ο Σέρβος έκανε την προετοιμασία κι ο ΠΑΟΚ έχει στο ξεκίνημα της περιόδου τους λιγότερους μυικούς τραυματισμούς των τελευταίων χρόνων.

Τα πραγματικά σπουδαία, όμως, φάνηκαν στο κοουτσάρισμα. Ο Ίβιτς «βλέπει» γήπεδο. Το ότι βγάζει λαγούς από το καπέλο, όπως τον Κουλούρη στο νικηφόρο πέρασμα από την Τρίπολη, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Μελετά καλά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου του κι έπειτα αποφασίζει διάταξη και πρόσωπα. Απλά θυμηθείτε το ματς με τη Φιορεντίνα, όπου ο Ιβιτς παρουσίασε για πρώτη φορά την ομάδα του σε διάταξη 3-5-2. Ποτέ κανείς δεν είχε υποψιαστεί καν πως υπήρχε η πιθανότητα να παίξει ο ΠΑΟΚ με τη συγκεκριμένη διάταξη. Στην οποία δεν χωρούσε ένας από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες της ομάδας, ο Μπίσεσβαρ. Κι έμεινε έξω! Ετσι, απλά... Για να επανέλθει στην Τρίπολη, όταν η διάταξη έγινε και πάλι 4-2-3-1.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Πως ο Βλάνταν Ιβιτς εξελίσσεται ταχύτατα σε έναν προπονητή υψηλών προδιαγραφών. Με απίστευτα καθαρό μυαλό και «τετράγωνη» κρίση, όσον αφορά στο πώς θα εξουσετερώσει τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου και πώς θα αξιοποιήσει εκείνα της δικής του ομάδας. Ο Ιβάν Σαββίδης μάλλον έκανε τζακ ποτ με την επιλογή του!

Γιάννης Μηνδρινός 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης με τίτλο «Τζακ ποτ με τον Βλάνταν Ίβιτς»)