Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ολοταχώς για τον διαιτητή με βίντεο

Ο αριστερός μπακ της εθνικής Γαλλίας Λαϊβίν Κουρζάβα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να περάσει στην ιστορία το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου στο γήπεδο «Σαν Νικόλα» του Μπάρι. Αν η μπάλα είχε βρει όντως εσκεμμένα στο χέρι του στην προσπάθεια του Ντανιέλε ντε Ρόσι, θα γινόταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής εναντίον του οποίου θα καταλογιζόταν πέναλτι με… ηλεκτρονικό τρόπο. Το
ματς αυτό, το φιλικό Ιταλίας-Γαλλίας 1-3, ήταν το πρώτο παιχνίδι εθνικών ομάδων που εφαρμόστηκε o VAR (Video Assistant Referee), στην καθομιλουμένη το περίφημο «βίντεο» για την ανίχνευση των επίμαχων φάσεων. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα δευτερόλεπτα για να διαλευκανθεί το θέμα. Ο Ολλανδός διαιτητής Μπγιορν Ντε Κούιπερς δεν ήταν σίγουρος για την πρόθεση του Κουρζάβα, ζήτησε τη βοήθεια των δύο διαιτητών που βρίσκονταν μπροστά στα τηλεοπτικά μόνιτορ και έλαβε σχεδόν άμεση απάντηση ότι δεν τρέχει τίποτα. Έτσι έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, χωρίς να διακοπεί δραματικά ο ρυθμός του.

Το περιστατικό χαιρετίστηκε από τον νέο πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος δεσμεύτηκε, μάλιστα, να επεκτείνει τον θεσμό του «διαιτητή με μόνιτορ» και στο επόμενο Μουντιάλ της Ρωσίας. «Είμαστε πλέον στο 2016», είπε ο Ινφαντίνο, σε πλήρη αντιδιαστολή με τους προκατόχους του, ειδικά με τον Σεπ Μπλάτερ που έλεγε χαμογελώντας ότι και το λάθος του διαιτητή είναι μέσα στο παιχνίδι, όπως κι αυτό του ποδοσφαιριστή, οπότε πρέπει να το αφήσουμε να υπάρχει…

Πρώτοι οι Αμερικανοί

 Ήδη αρκετές χώρες έχουν αποφασίσει να μπουν στο παιχνίδι και να εφαρμόσουν το σύστημα, έστω και πιλοτικά. Οι πρώτοι που αποφάσισαν να το εντάξουν είναι οι Αμερικάνοι στο MLS, ούτως ή άλλως έχουν τέτοια παιδεία να περιμένουν αποφάσεις μέσω βίντεο από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Αλλά και οι Γερμανοί με τη Μπουντεσλίγκα, οι Ιταλοί με τη Σέριε Α και οι πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλοι, οι οποίοι μάλιστα ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική και στους αγώνες του κυπέλλου, εκτός απ’ αυτούς του πρωταθλήματος.

Οι δύο βίντεο-ρέφερι που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έχουν στη διάθεσή τους από δύο μόνιτορ, στα οποία σε συνεργασία με τεχνικό που βρίσκεται δίπλα τους μπορούν να «γυρίσουν» μια φάση και να τη δουν από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Η απόφασή τους δεν είναι δεσμευτική για τον διαιτητή, και ξεκαθαρίστηκε ότι μόνο ο διαιτητής μπορεί να ζητάει τη βοήθεια του βίντεο και δεν μπορεί π.χ. ο αρχηγός μιας ομάδας ή ο προπονητής της να τον αναγκάσει να καταφύγει στους διαιτητές με τα μόνιτορ. Οι ρέφερι αυτοί, λοιπόν, θα λειτουργούν ακριβώς όπως οι βοηθοί.

Δοκιμαστικά με διαφορετικούς τρόπους

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τους κανόνες του παιχνιδιού, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει την τελική του εκτίμηση για το αν επιτρέπει τη χρήση βίντεο ή όχι στις αρχές του 2018 κι ενόψει του Μουντιάλ. Ως τότε μπορούν να γίνουν μόνο τεστ. Στο τελευταίο του κείμενο, πάντως, το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το IFAB ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το βίντεο και με δύο άλλους τρόπους, έτσι ώστε να καταλήξει στο ποιος είναι ο καλύτερος. Δηλαδή να υπάρχουν διαιτητές βίντεο οι οποίοι να βλέπουν το ματς και να κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκειά του, αλλά να μην επεμβαίνουν στη ροή του αγώνα και να παρεμβαίνουν αργότερα, στη σύνταξη του φύλλου αγώνα (κυρίως όσον αφορά κάρτες που δεν έπρεπε να δοθούν ή αποβολές που δεν θα μετρήσουν ως τιμωρίες σε μελλοντικά ματς).

Ο τρίτος τρόπος είναι η ζωντανή παρουσία του διαιτητή και απόφασή του βλέποντας ο ίδιος το ριπλέι της φάσης. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, μ’ αυτό που γίνεται στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ. Η χρήση του βίντεο ριπλέι περιορίζεται σε τέσσερα σημεία: γκολ που μετρούν ή δεν μετρούν (αν η μπάλα, δηλαδή, πέρασε τη γραμμή), πέναλτι που καταλογίζονται ή δεν καταλογίζονται, απευθείας κόκκινες κάρτες αντί για κίτρινες και «λανθασμένη ταυτότητα». Δηλαδή είτε κάποιος ποδοσφαιριστής δεν είναι αυτός που λέει πως είναι (κάτι απολύτως σπάνιο, βέβαια, σ’ αυτά τα επίπεδα) είτε να διορθωθεί άμεσα μια κάρτα που δόθηκε σε λάθος ποδοσφαιριστή από σύγχυση του διαιτητή.

Οι ρέφερι με τα μόνιτορ δεν μπορούν να συμβουλέψουν για ένα αράουτ, ένα κόρνερ ή ένα φάουλ. Η επόμενη διεθνής διοργάνωση που θα εφαρμοστεί το βίντεο-ριπλέι θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το Δεκέμβριο. Η ΦΙΦΑ λέει ότι θέλει να εφαρμόσει την τεχνολογία για να γίνει το παιχνίδι ακόμα πιο δίκαιο και οι μοναδικές φωνές διαμαρτυρίας έρχονται απ’ αυτούς που φοβούνται μήπως το παιχνίδι «κανιβαλιστεί» από συνεχείς διακοπές και προσφυγές στην τεχνολογία για να διαλευκανθούν επίμαχες φάσεις.

Αργύρης Παγαρτάνης
(Το θέμα δημοσιεύεται στο Live Sport της Κυριακής)