Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας, η «παράγκα» και... Καλά, εσείς ξυπνήσατε αργά

Ο Τσίπρας αποφάνθηκε από το βήμα της Βουλής ότι για την περίφημη «Παράγκα» έχουν τις ευθύνες τους, όπως και για άλλα σκάνδαλα, οι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Με γεια την ανακάλυψη! Βραβείο για την αποκάλυψη! Πέρα από το ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τώρα, μερικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για την ελεεινή κατάσταση της χώρας, είναι διαπιστωμένο ότι ΟΛΟΙ υπέφεραν
από προβλήματα όσφρησης, ακοής και όρασης όταν εξελισσόταν – για χρόνια, όχι για κάνα δυο μήνες – το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας. Ήταν ένα έγκλημα διαρκείας, αλλά όλοι ένιπταν τα χέρια τους από τους ρύπους που έβγαιναν από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, καταγγελίες, ολοφάνερες διαιτητικές σφαγές.

Και χρόνια μετά ένας Έλληνας πρωθυπουργός, με μακρά θητεία στη Βουλή, βγαίνει τώρα που φαίνεται να έχει περάσει η καταιγίδα, για να μιλήσει ανοικτά (καθυστερημένα και όχι όταν το δράμα του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελισσόταν στη σκηνή της Παράγκας) για το ανοσιούργημα που όλοι παράχωναν στο πίσω μέρος τους μυαλού τους και στα κατωπόδαρα της συνείδησής τους. Γιατί ήταν ομοτράπεζοι μεγαλόσχημων που είχαν σχέση, έστω και ως ηθική αυτουργία, με το έγκλημα.

Η «Παράγκα» είναι η ατομική βόμβα που μόλυνε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ακολούθησε το δύσμορφο έκτρωμα που έφτασε ώς τις μέρες μας. Είναι το ποδοσφαιρικό Τσέρνομπιλ που κατέστρεψε δομές, ομάδες, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές. Αυτό που παραχάραξε τίτλους, έδιωξε τον κόσμο από τα γήπεδα, έριξε το σποράκι της βίας – το μόνο, φαίνεται, που μπορεί να φυτρώσει στην καμένη γη – εκμαύλισε χαρακτήρες, μόλυνε συνειδήσεις.

Γι’ αυτήν την ιστορική ντροπή άργησαν να ανοίξουν στόματα. Όλα γίνονται αναδρομικά. Και όσοι αποφάσισαν να μιλήσουν το έκαναν με χρονοκαθυστέρηση, όπως λειτουργούν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών για να προστατευτούν από τις ληστείες. Όλοι τους ξύπνησαν αργά. Ο διαιτητής Ποντίκης, ο ισχυρός παράγοντας Γκαγκάτσης, ο πρωθυπουργός Τσίπρας. Και μίλησαν, αλλά, πλέον, χωρίς να προσφέρουν τίποτα παρά μόνο στον ιστορικό θυμό. Που μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η κατάντια και η εξαθλίωση ενός αθλήματος που κάποτε ήταν η χαρά μας και η καταφυγή από την καθημερινότητα.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής με τίλο «Καλά, εσείς ξυπνήσατε αργά»)