Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Ο αρχιβλάκας της Ιστορίας και ο κυνικός

Το 2003 η εισβολή στο Ιράκ άνοιξε τις Πύλες της Κολάσεως και ο Κόσμος λίγα χρόνια μετά άρχισε να βιώνει τη φρικιαστική σχιζοφρένεια των Τζιχανστιστών. Τις Πύλες έσυραν πολιτικοί δαίμονες της εποχής, με κορυφαίο έναν δολοφονικά επικίνδυνο αρχιβλάκα της Ιστορίας – τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ – και βοηθό σφουγγοκωλάριο έναν εκπρόσωπο των Ευρωπαίων βαστάζων, τον Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργό της Βρετανίας. Σήμερα οι Βρετανοί αποκαλύπτουν με την έκθεση της Επιτροπής Σίλκοτ, ότι δεν
υπήρχε λόγος για στρατιωτική επέμβαση και ότι ειπώθηκαν ψέματα για να αιτιολογηθεί η εγκληματική εισβολή.

Βέβαια, η έκθεση δεν λέει ότι για να αναδειχθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν ως αδίστακτο τέρας που απειλούσε την ειρήνη, υπήρξε προπαγανδιστική προπαρασκευή χρόνων που είχε οδηγήσει στον πρώτο πόλεμου του Κόλπου, το 1990. Τότε μια νεαρή Κουβετιανή, σπαράζοντας από το κλάμα, περιέγραφε μπροστά στην κάμερα σκηνές φρίκης από μαιευτήριο της χώρας της όπου, είπε, στρατιώτες από το Ιράκ (που είχε εισβάλει στο Κουβέιτ) πετούσαν τα νεογέννητα από τις θερμοκοιτίδες για να τις αδειάσουν και να τις στείλουν στη Βαγδάτη. Χρόνια αργότερα η μαρτυρία της αποδείχτηκε προπαγανδιστικό κατασκεύασμα. Όπως δηλαδή ήταν και η περίπτωση του κορμοράνου που πέθανε, δήθεν βουτηγμένος στο πετρέλαιο που χύθηκε με εντολή Σαντάμ στον Περσικό για να προκαλέσει οικολογική καταστροφή. Και σε αυτήν την περίπτωση, αποκαλύφθηκε η απάτη όταν ορνιθολόγοι αποφάνθηκαν ότι Γενάρη μήνα δεν υπάρχουν κορμοράνοι στον Κόλπο. Και ότι ο πεθαμένος κορμοράνος, τους είδους της Βρετάνης (άρα αδύνατον να υπήρχε εκεί), ανήκε στον ζωολογικό κήπο, και το περιέλουσαν με πετρέλαιο για βγει η προπαγανδιστική φωτογραφία που κατέκλυσε παγκοσμίως τα πρωτοσέλιδα.

Μετά την έκθεση της επιτροπής, ο Μπλερ ζήτησε συγγνώμη (από πόσες αδικοχαμένες ψυχές;) αλλά υπεραμύνθηκε των θέσεών του. «Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς των Σαντάμ Χουσεΐν» είπε σε ένα κρεσέντο κυνισμού. Το πόσο καλύτερος είναι το ξέρουν οι αιματοβαμμένες Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Παρίσι και Βαγδάτη. Η οποία σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει και μια επίθεση αυτοκτονίας. Η τελευταία χθες με δεκάδες νεκρούς και η προτελευταία το περασμένο Σαββατοκύριακο με 250 ψυχές χαμένες.

** Ελέω Σαββάτου, ξεφύγαμε πάλι από τα καθιερωμένα. Καλό διήμερο, φίλοι. Και καλό τελικό… 

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)