Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Δημοσιογράφος σε ρόλο αστυνομικού

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΚΟΝΤΑΡΙ»

Οι φτώχεια και τα κεσάτια αυτό κάνουν: να γίνονται οι δημοσιογράφοι κράχτες διαφημιζόμενων προϊόντων. Και συχνά όχι μόνο με μια απλή αναφορά, αλλά με πάθος και πειθώ. Αυτά στο ελληνικό ραδιόφωνο, όπου οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι (και πώς αλλιώς
να κάνουν αφού η ρεκλάμα έχει γίνει πλέον όχι μόνο φθηνή αλλά και δυσεύρετη;) να εκφωνούν διαφημιστικά κείμενα, αλλά μερικές φορές κάποιοι υπερβάλλουν. Όπως ένας (καλός πραγματικά) συνάδελφος που διαφημίζοντας εμβόλιμα στην εκπομπή του ένα μπέργκερ είπε ότι του τρέχουν τα σάλια. Και ένας άλλος που διαφήμιζε κάποιο από τα τζακ ποτ στο Τζόκερ μας προέτρεψε να παίξουμε όλοι και ότι ο ίδιος μόλις τελειώσει τη δουλειά του θα έτρεχε στο πρακτορείο να καταθέσει δελτίο. Κάποιος του σφύριξε ότι αν πάει μετά την εκπομπή θα έχει κλείσει το σύστημα του ΟΠΑΠ και θα γίνεται ήδη η κλήρωση και εκείνος επανήλθε για να διορθώσει αναφέροντας την ώρα του κλεισίματος. «Θα στείλω κάποιον να παίξει για εμένα» είπε για να διορθώσει τα αδιόρθωτα.

Τέλος πάντων, όλα αυτά έχουν γίνει μέρος της δουλειάς των ραδιοφωνικών παραγωγών. Κατανοητό. Άλλωστε τα ΜΜΕ πάντα βαρούσαν προσοχή μπροστά στους διαφημιστές και στους διαφημιζόμενους, τώρα δεν θα το κάνουν με τόση κρίση; Αλλά το να γίνεται ο δημοσιογράφος κομπάρσος σε διαφημιστικό σποτ της επιχείρησής του για να γλιτώσει αυτή το μεροκάματο ενός κατ’ επάγγελμα κομπάρσου, το πράγμα ξεφεύγει. Όμως, το είδαμε κι αυτό.

Συνάδελφος ντύθηκε αστυνομικός και «έπαιξε» σε μια διαφήμιση – προφανώς εσωτερικής παραγωγής - για το μέσον στο οποίο δουλεύει. Ευτυχώς, ο «ρόλος» ήταν βουβός και περιορίστηκε σε μερικές ματιές με νόημα. Αν σας ενδιαφέρει, αυτός ο ρόλος (ο βουβός, οπότε ο ηθοποιός στέκεται και δεν κάνει τίποτα) στο θέατρο λέγεται «κοντάρι».