Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Βάλτε το χρυσό παπούτσι στον κώλο σας, εμείς είμαστε πρωταθλητές...»

ΠΕΝΤΕ «ΓΙΑΤΙ» ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ - ΣΑΝΤΟΣ: ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Ο «ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ

Έχω την αίσθηση ότι σήμερα αν όχι όλοι οι Έλληνες, αλλά σίγουρα στην συντριπτική πλειοψηφία τους, είμαστε με τη Γαλλία. Όπως είμαστε με την Ιταλία το περασμένο Σάββατο. Ίσως για πρώτη φορά τόσοι πολλοί με τόση θέρμη, υποστηρίζαμε μια ξένη ομάδα. Το έγραψε ευφυώς με το χιούμορ που αναβλύζει η πέννα του, ο συνάδελφος Μανώλης Γρηγοράκης. «Διχάζει τους
Έλληνες το Γερμανία-Ιταλία. Οι μισοί θέλουν να προκριθούν οι Ιταλοί και οι άλλοι μισοί να αποκλειστούν οι Γερμανοί». Το ίδιο, ή έστω παρόμοιο, συμβαίνει σήμερα, επειδή – το έχουμε ξαναπεί – το ποδόσφαιρο είναι ΚΑΙ πολιτική. Έχει τη δική του γλώσσα έκφρασης, τους δικούς της φθόγγους.

Η μπάλα δεν καταργεί μνημόνια, δεν λύνει προβλήματα. Είναι, όμως, ιδανικό παυσίλυπο και όποτε μας τυχαίνει το παίρνουμε σε αυξημένες δόσεις.
** Γιατί η Μπιλτ και άλλες γερμανικές φυλλάδες θα φτύνουν ειρωνεία και θα εμέσουν χυδαία αστεία, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με μια γερμανική ταμπλόιντ που έκανε πρωτοσέλιδα υπονοούμενα για τις μάνες των Ιταλών!
** Γιατί θα καταπιεί μια ακόμα ομάδα ο θηριώδης γερμανικός εγωισμός που κάνει παρέλαση στην Ευρώπη και τρέφεται με εθνικές υπολήψεις.
** Γιατί αυτός ο εγωισμός γίνεται κάποιες φορές κτηνώδης, όπως στην περίπτωση του Μουντιάλ του 2014, όταν νεαρή Κολομβιανή ρεπόρτερ ερώτηση τον Μίλερ τι έχει να πει που έχασε το χρυσό παπούτσι από τον Χάμες. Και εκείνος απάντησε μπροστά στην κάμερα: «Εμείς είμαστε πρωταθλητές Κόσμου, βάλτε το χρυσό παπούτσι στον κώλο σας».
** Γιατί οι Γερμανοί είναι απόλυτοι κυρίαρχοι της Ευρώπης, ας αφήσουν και κάναν άλλον να γίνει πρωταθλητής της.
** Γιατί δεν θέλουμε να ξαναπούν να βάλουμε, εμείς οι άλλοι, κάτι στο πισινό μας – μας έχουν βάλει τόσα πολλά, τόσον καιρό.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο, ειλικρινές, αυτοκριτικό «γιατί»:
** Γιατί έχουμε γίνει κομπλεξικοί με τις ικανότητες και τις πρωτιές τους – φυσικά όχι μόνο στον αθλητισμό. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαια, ας μην το ανοίξουμε σήμερα, δεν συμφέρει.

ΠΕΡΑΣΕ Ο «ΔΙΚΟΣ» ΜΑΣ! Ο Φερνάντο Σάντος – αρέσει, δεν αρέσει με το παιχνίδι του – έφτασε στον μεγάλο τελικό της Κυριακής! Ο «δικός μας άνθρωπος», αυτός που η ΕΠΟ των κολλημένων στις καρέκλες τους τον υποχρέωσε σε φυγή, προαλείφεται για πρωταθλητής Ευρώπης. Αλλά θα τα ξαναπούμε αύριο… 

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης με τίτλο «Βάλτε το χρυσό παπούτσι στον κώλο σας»)