Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Οι... γκαστρωμένες νύχτες του Ιουλίου

Ομολογώ πως τέτοιο ευρωπαϊκό ξεκίνημα για τις ελληνικές ομάδες δεν το περίμενα... Το 3-0 του ανέτοιμου ΠΑΣ Γιάννινα απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται σε φουλ αγωνιστική δράση δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για μια πρόκριση στην οποία λίγοι ήλπιζαν πριν τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα. Προσωπικά πιστεύω πως ο προπονητής των Νορβηγών ούτε καν σήμερα θα έχει
συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη στα Γιάννενα. Θα κοιτάζει τη στατιστική του ματς και θα αναρωτιέται τι μπορεί να πήγε λάθος σε μια ομάδα με 6% 3κατοχή μπάλας, 4 κόρνερ υπέρ (έναντι 2 κατά) και 6 σουτ στην εστία (έναντι 5 του ΠΑΣ).

Πώς δικαιολογούν αυτοί οι αριθμοί τα τρία γκολ στην... πλάτη; Η απάντηση είναι απλή: Αυτό είναι το ποδόσφαιρο! Ποτέ κανείς δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος για τίποτε κι όποιος υποτιμήσει αντίπαλο το πιθανότερο είναι να την «πατήσει», χωρίς καν να το καταλάβει. Κάπως έτσι την «πάτησε» η Οντ, αν και θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η ρεβάνς δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τον ΠΑΣ. Θα χρειαστεί να «ματώσουν» οι Γιαννιώτες για να διαφυλάξουν αυτό σκορ... Οι Νορβηγοί είναι πιο έτοιμοι κι αυτό δεν αλλάζει, παρά το 3-0. Τον Ιούλιο, λοιπόν, οι ποδοσφαιρικές νύχτες είναι, πράγματι, «γκαστρωμένες». Ποτέ δεν ξέρεις τι «μωρό» θα «γεννήσουν». Οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι σαφέστατα περισσότεροι από μια νορμάλ αγωνιστική περίοδο Σεπτεμβρίου Μαΐου.

Οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους, κάποιες άλλες εξακολουθούν να έχουν κενά στο ρόστερ επειδή για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν τέλειωσαν τις μετεγγραφές τους, σε κάποιες οι προπονητές πειραματίζονται για τη διάταξη στον αγωνιστικό χώρο ακόμη και την... παραμονή του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα τους.

Με βάση όλα αυτά είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις για την τύχη των ελληνικών ομάδων στους ευρωπαϊκούς αγώνες που ακολουθούν. Και άρα να χαρακτηρίσει τη χθεσινή κλήρωση «εύκολη» ή «δύσκολη». Θεωρητικά οι ευνοημένοι της κλήρωσης είναι ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Και χαμένοι όλοι οι υπόλοιποι. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Προφανώς και όχι! Οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποκλειστεί από ευρωπαϊκή διοργάνωση από χειρότερες ομάδες της Σέριφ Τίρασπολ.

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Το κάζο της Καμπάλα και ο αποκλεισμός από μια ομάδα που είναι... κουκίδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης είναι πολύ πρόσφατος για να ξεχαστεί. Κατά την ίδια λογική ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται «χαμένοι από χέρι», επειδή οι αντίπαλοί τους είναι –θεωρητικά- ανώτεροι. Με βάση την εικόνα των δυο ομάδων στα φιλικά, πιστεύω πως η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς θα «βγάλει την ψυχή» στον Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν έτοιμος, όπως τουλάχιστον έχει δείξει. Και δεν χρειάζεται κάποια άλλη προσθήκη στο ρόστερ του.

Αντίθετα η ΑΕΚ πρέπει να καλύψει ακόμη κάποια κενά. Αλλά και πάλι δεν πιστεύω πως θα παραδοθεί αμαχητί στους Γάλλους. Εν κατακλείδι: Κυριακή, κοντή γιορτή, λένε στο χωριό μου. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε όλες τις απαντήσεις: Στο γήπεδο και όχι στη θεωρία!

Γιάννης Μηνδρινός
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Live Sport του Σαββάτου)