Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Η Ρούλα Κορομηλά, οι απλήρωτοι συνεργάτες και η μπογιά που πέρασε

Η ΚΟΝΤΓΡΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη νιώθω τη Ρούλα. Τη Ρούλα Κορομηλά εννοώ, που επανήλθε πλησίστια στην τηλεοπτική επικαιρότητα και έφυγε με σπασμένα ξάρτια από τη ρηχό λιμάνι που τη φιλοξένησε για λίγo. Δεν χαίρομαι, αντίθετα με άλλους που μαϊμουδίζουν περιπαικτικά χοροπηδώντας πάνω στον θρόνο της βασίλισσας των τηλεόπληκτων μαζών. Η Ρούλα υπήρξε το σύμβολο αυτού του κόσμου αγαθότητας και
λαϊκότητας. Ήταν η Αλίκη της τηλοψίας. Εθνική σταρ η μία. Εθνική τηλεπερσόνα η άλλη. Τίτλος τιμής για κάποιες από τις αξίες της κοινωνίας μας, και δεν το λέω ειρωνικά. Και οι δύο είναι από τα ελάχιστα πρόσωπα που τα αναγνωρίζεις ακούγοντας μόνο το μικρό τους όνομα: Αλίκη, Ρούλα – δεν θα πω Αδωνις ή Αλέξης για να μην τις αδικήσω.

Η Ρούλα ήταν το παλιό που επανέρχεται από τη χώρα της Μνήμης και δεν βρίσκει τόπο να παρκάρει στη χώρα της Πραγματικότητας. Τόπο βρήκε μόνο η αφίσα της στις στάσεις των λεωφορείων αλλά και αυτή ξεθώριασε από τον καυτό ήλιο της εποχής. Στον πρώτη εκπομπή τα νούμερα τηλεθέασης της Ρούλας τσάκισαν τα νούμερα του «απέναντι», δηλαδή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Η έκρηξη ψευδαίσθησης και το ωστικό κύμα που δημιούργησε τής έκανε κακό. Γιατί σκαριά σαν αυτό της Ρούλας δεν έχουν έρμα, δεν έχουν βαθιά καρίνα. Αντίθετα με τα σκάφη τύπου Σπύρου που είναι ναυπηγημένα για άλλους καιρούς και, κυρίως, για άλλες θάλασσες (όχι μόνο τηλεοπτικές). Σκαριά που έχουν διανύσει πέλαγα και είναι φτιαγμένα να περάσουν ωκεανούς χωρίς να διαλυθεί ο μύθος τους.

Είναι αυτά που μια ζωή έχουν φανέλα βασικού στην επικαιρότητα. Λόγου χάρη, ο Βόγλης, ο Καζάκος, η Ειρήνη Παππά, ο Κιμούλης κ.ά. δεν έφυγαν ποτέ για τη χώρα της Μνήμης. Μένουν πάντα εδώ, στη χώρα της Πραγματικότητας και του Σήμερα. Και απευθύνονται στο ίδιο κοινό, αλλά με άλλη γλώσσα. Που πάει πιο βαθιά στην ψυχή και στο μυαλό τους. Γι αυτό και δεν θα γίνουν ποτέ η μπογιά που πέρασε. Θα είναι πάντα η μπογιά που έχει πέραση.

Οι απλήρωτοι 

Η Ρούλα ήρθε και έφυγε αφήνοντας πίσω της απλήρωτους συνεργάτες που τη βοήθησαν στην προσπάθεια να αναστηλώσει όψιμα την καριέρα της. Φταίει αυτή που έμειναν χωρίς αμοιβή από το «Ε»; Άμεσα όχι, έμμεσα ναι. Άλλοι έχουν τον μπεζαχτά. Αλλά όταν ακόμα την είχαν ανάγκη δεν «καθάρισε» γι’ αυτούς τους ανθρώπους.